Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
14.8MB

S jagodama i bananama do molekula s neophodnim informacijama za život

Život na Zemlji započeo je u trenutku nastanka prve molekule koja je imala mogućnost stvaranja sebi sličnih kopija. Od tada je prošlo oko 3,5 miljardi godina i razvilo se mnoštvo organizama različite složenosti. Većina njih sve informacije neophodne za život ima zapisane u molekulama DNK. Aktivnim sudjelovanjem učenika petih i sedmih razreda OŠ Pujanki iz Splita, u radionici na MedILS-u prikupljene su informacije o izgledu laboratorija, i radu u njemu. Molekula života – DNA izolirana je pokusom „Izolacija DNA iz banane” . Radionica je održana u sklopu ovogodišnjeg Festivala znanosti. Svoje iskustvo podijelili su s prijateljima iz viših razreda OŠ don Mihovil Pavlinović u Podgori koje je udaljenost spriječila da i sami sudjeluju u radionici uživo. Pokus je ponovljen u školi koristeći sezonsko voće jagode, napravljeni su učenički modeli DNA koristeći materijale koje su učenici imali kod kuće i u školskom dvorištu. Uz voće za pokus su korišteni: sol, voda, deterdžent za pranje posuđa i medicinski alkohol. Alatima H5P i EDpuzzle fotografije rada na pokusima i učeničkih modela DNA postali su zbirke uspomena i materijali za učenje. Iz nastalog videouratka učenici mogu odgovaranjem na postavljena pitanja provjeriti i/ili usvojiti nove sadržaje. U Genially alat uglavljeni su prikupljeni sadržaji i izvor je informacija pri sadašnjem ili daljnjem radu. To je besplatan, intuitivan i interaktivan alat kojem se pristupa s bilo kojeg računala spojenog na internet, gmail-om ili preko Office 365. Na početnoj stranici predstavljaju se sudionici i ideja rada, na drugoj i trećoj što se radilo u pojedinoj školi. Na četvrtoj stranici predstavljen je rad učenika na MedILS-u i na zadnjoj stranici konačni rezultati.

Antonija Bezić Radman
OŠ Pujanki
Croatia

Rođena u Splitu. Diplomirala je na PMF-u u Splitu te stekla stručni naziv profesora biologije i kemije. Na istom fakultetu završila je sveučilišni znanstveni poslijediplomski studij iz didaktike prirodnih znanosti, usmjerenje kemija. U radu sa učenicima razvijala je suvremene oblike rada i metode poučavanja u predmetima Priroda, Biologija i Kemija. Kao učiteljica STEM područja u OŠ don Mihovil Pavlinović u Podgori, sudjelovala u pilot projektu «E-škole» do listopada 2016. Sklona timskom radu i suradničkom učenju Trenutno sudjeluje u Erasmus + projektu CLIL .. I Will

Rozana Alfirević
OŠ don Mihovila Pavlinovića, Podgora
Croatia

Rozana Alfirević rođena 1981. godine u Splitu, diplomirala na Prirodoslovno matematičkom fakultetu u Splitu te stekla stručni naziv profesora biologije i kemije. U radu sa učenicima razvijala je suvremene oblike rada i metode poučavanja u predmetima Priroda, Biologija i Kemija. Kao učiteljica STEM područja u OŠ don Mihovil Pavlinović u Podgori, sudjelovala u pilot projektu «E-škole» . Trenutno sudjeluje u Erasmus + projektu Approach Better Teaching.

Suzana Cecić
OŠ Pujanki
Croatia

Rođena u Splitu. Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu te stekla stručni naziv diplomirani inženjer elektrotehnike. Razvijala je suvremene oblike rada i metode poučavanja u predmetu Informatika koristeći i razvijajući nove alate.

Potrebno predznanje: Osnovna razina – nije potrebno predznanje

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC