Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
11.3MB

Izrada mobilnih aplikacija uz MIT App Inventor Edu

Ubrzanim razvojem tehnologija, umjetna inteligencija postala je prisutna i sve više utječe na razne aspekte u našem svakodnevnom životu. Radionica je zamišljena da približi umjetnu inteligenciju polaznicima, te da demistificira temu kao nešto teško i „rezervirano“ samo za razvojne programere. Polaznici će biti upoznati sa korištenjem umjetne inteligencije pomoću mobilnih aplikacija koje se izrađuju u MIT App Inventoru. MIT App Inventor je besplatan alat koji omogućuje izradu vlastitih mobilnih aplikacija koristeći programski jezik koji se temelji na blokovima, koji olakšavaju stvaranje složenih aplikacija u znatno kraćem vremenu od tradicionalnih programskih okruženja. Alatu se pristupa putem web-preglednika (Chrome, Firefox, Safari). Intuitivno, vizualno programsko okruženje omogućuje svima – čak i djeci – izradu potpuno funkcionalnih aplikacija za Android telefone, iPhone i Android/iOS tablete. Oni koji su novi u MIT App Inventoru mogu pokrenuti jednostavnu prvu aplikaciju za manje od 30 minuta. Na početku radionice bit će objašnjeni osnovni pojmovi i mogućnosti alata, te prikazano nekoliko gotovih primjera. Nakon toga, polaznici će se detaljnije upoznati sa alatom i načinom rada te sami izraditi primjer mobilne aplikacije kojeg će kasnije moći uređivati i prilagoditi svojim potrebama. Svaki sudionik moći će predstaviti na kraju svoju aplikaciju, koji je napravio na radionici te isto tako komentirati primjenjivost alata, njegove prednosti i nedostatke. Polaznici će stečeno znanje moći koristiti u budućem nastavnom procesu, potičući računalno razmišljanje, kreativnost učenika, te bolju zainteresiranost za predmet. Kreativno razmišljanje je preduvjet za samostalnu izradu aplikacija, te na taj način pojedinac prestaje biti samo konzument sveprisutnih aplikacija, već i sam postaje kreator. Doprinos takvog rada ne očituje se samo u nastavnom procesu, nego je i korist za društvo u cjelini.

Renata Papec
Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sakcinskog, Ivanec
Croatia

Renata Papec, dipl. inf., učiteljica savjetnica. Radi u Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog kao učitelj informatike od 5. do 8. razreda. Administrator je resursa, imenika, e - dnevnika škole, uređuje mrežnu stranicu škole. Već jedanaest godina predaje na Centru izvrsnosti Varaždinske županije kao voditeljica radionica QBasic, Web 2.0 alati, C++ te Python. Radila je kao edukatorica na ICT Edu projektu, modul 1. Završila je Expertni ECDL za predavača i radila kao predavač i ispitivač istog. Sa svojim učenicima redovito sudjeluje na svim nivoima natjecanja Infokup-a na kojima učenici redovito postižu zapažene rezultate. Redovito surađuje sa ostalim učiteljima u školi na provođenju projekata. Redovito održava predavanja i radionice primjene IKT-a u procesu učenja i poučavanja na stručnim skupovima od županijske do državne razine. Sudjeluje u organizaciji i provedbi Festivala informatike Varaždinske županije.

Potrebno predznanje: Osnove programiranja u nekom od programskih jezika temeljenih na blokovima.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC