Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
5.5MB

Aplikacija Slovopis

U interaktivnom izlaganju predstavit će se funkcionalnosti i mogućnosti aplikacije Slovopis – inovativne aplikacije koja učiteljima i učiteljicama razredne nastave uvelike olakšava pripremu za izvođenje nastave Hrvatskog jezika, ali i svih drugih nastavnih predmeta, a učenicima pomaže da s lakoćom svladaju početno učenje pisanja i čitanja. Zahvaljujući Slovopisu učitelji i učiteljice mogu pripremati raznolike zadatke i nastavne listiće koristeći se slovima prema najnovijem standardu formalnog i rukopisnog pisma objavljenog u Hrvatskom pravopisu Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Budući da je rad s novim formalnim i rukopisnim pismom izazov, i u učionici u posrednom radu i u pripremanju sadržaja, upravo ova aplikacija donosi na jednome mjestu sve što je učiteljima i učiteljicama potrebno. U aplikaciji se vrlo lako izrađuju materijali jednostavnim upisivanjem sadržaja te se ti sadržaji mogu oblikovati na željeni način, na primjer mijenjati vrstu, i veličinu slova, boju slova, veličinu proreda, dodavati fotografije ili ilustracije i dr. Potom se za svaki napravljeni materijal može odabrati format dokumenta koji će se sačuvati na računalo. Tijekom osmišljavanja aplikacije, da bi olakšali učenje i samoučenje učenicima s teškoćama, osmišljene su funkcionalnosti aplikacije Slovopis s pomoću kojih se mogu izrađivati materijali prilagođeni njima kako bi im integracija bila jednostavnija, a učiteljima i učiteljicama priprema za nastavu olakšana. Kroz primjere u aplikaciji bit će demonstrirano kako se nastavni sadržaji mogu na prilagoditi za učenike s teškoćama te im se na taj način mogu osigurati kvalitetni i korisni materijali. Razvijanju same aplikacije doprinijeli su i učitelji i učiteljice koji su, koristeći se aplikacijom u proteklom razdoblju, dali korisne savjete, a njih smo implementirali u novu inačicu aplikacije.

Željka Vukušić
Školska knjiga d. d.
Croatia

Željka Vukušić rođena je 1985. godine u Čakovcu. Završila je jezičnu gimnaziju i Filozofski fakultet u Zagrebu te stekla zvanje profesorice hrvatskog jezika i književnosti i povijesti. Predavala je hrvatski jezik u osnovnoj i srednjoj školi. Iskustvo u radu stekla je i radom u muzeju, sudjelovanjem na projektima te radom s učenicima na pripremi za državnu maturu. Također, iskustvo je stekla izradom i uređivanjem udžbeničkih i vanudžbeničkih tiskanih izdanja i digitalnih sadržaja za razrednu nastavu te hrvatski jezik u osnovnoj i srednjoj školi u izdanju Školske knjige. Aktivno sudjeluje u kreiranju novih multimedijskih rješenja. Trenutačno je zaposlena kao urednica za razrednu nastavu u Školskoj knjizi.

Potrebno predznanje: osnovno poznavanje rada na računalu

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC