Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
10.7MB

SQLite3 baza podataka i Python GUI u Replit online okruženju

Programski jezik Python omogućuje jednostavno korištenje modula tkinter za rad s grafičkim komponentama sučelja i modula SQLite3 za baratanje bazom podataka.

Tkinter predstavlja najčešće korišten modul za izradu grafičkog korisničkog sučelja (GUI) u jeziku Python, a SQLite3 je trenutačno vjerojatno najčešće korišten sustav za upravljanje bazama podataka. SQLite3 se koristi na svim uređajima baziranim na operativnim sustavima Android, iOS, MAC, Windows 10 i mnogim drugima i pretpostavlja se kako postoji više od trilijuna aktivnih baza podataka pogonjenih SQLite3 sustavom.

Python kao jezik dobro je poznat u hrvatskom školskom sustavu iako je u Hrvatskoj nepravedno zapostavljen što se tiče profesionalnog razvoja softvera.

Problem s nastavom informatike održavanom na daljinu je postavljanje okruženja za razvoj softvera (IDE) na učeničkim računalima korištenim kod kuće.

Jednostavno rješenje ovog problema možemo naći u online IDE sustavu Replit. Najveća je prednost sustava Replit što učenik ne mora instalirati nikakav alat na svom kućnom računalo za što su potrebna određene vještine kao i administratorska prava korisnika. Sustav omogućava kreiranje i korištenje SQLite3 baze podataka izravno „u oblaku“, a također sustav u online načinu rada emulira izgled i funkcionalnost Tkinter GUI aplikacije. Napisani kod u potpunosti je kompatibilan sa standardnim Python razvojnim okruženjem (npr. Python IDLE) pa ga učenik može preuzeti na svoje računalo i izvršavati kao Python Tkinter GUI aplikaciju s karakterističnim prozorom aplikacije.

Ove tri tehnologije zajedno omogućuju razvoj suvremenih softverskih komponenti koje su istovremeno dovoljno jednostavne da se mogu obraditi u školskom okruženju te se kao takvi već nalaze u nekim srednjoškolskim udžbenicima iz informatike.

Davorin Grabar
Druga gimnazija Varaždin
Croatia

Davorin Grabar rođen je 1979. godine u Varaždinu u kojem završava prirodoslovno-matematički smjer gimnazije te Fakultet organizacije i informatike.

Nakon fakulteta radi tri godine u tvrtki Igea d.o.o. u Varaždinu na radnome mjestu projektanta informacijskih sustava.

Od 2007. godine nastavnik je informatike na Drugoj gimnaziji Varaždin. Na radnom mjesto nastavnika informatike primarno održava nastavu iz predmeta Informatika od prvog do četvrtog razreda gimnazije općeg i prirodoslovno – matematičkog smjera.

Od samog početka rada u školi administrator je raznih digitalnih evidencija poput sustava e-Dnevnik i e-Matice, a u posljednje vrijeme obavlja poslove stručnjaka za tehničku podršku.

U slobodno vrijeme voli boravak u prirodi i aktivno provođenje slobodnog vremena s obitelji

Bojan Bembić
Druga gimnazija Varaždin, Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola Varaždin
Croatia

Bojan Bembić rođen je u Rijeci 1979. godine.

Nakon završene osnovne i srednje škole upisuje studij informatike i povijesti kojeg uspješno završava 2008. godine.

U svojoj karijeri radio je u osnovnim i srednjim školama, kao predavač u informatičkom učilištu Algebra u Rijeci i Varaždinu te se bavio grafičkim dizajnom a trenutno predaje informatiku i povijest u Medicinskoj školi Varaždin i Drugoj gimnaziji Varaždin.

Od samog početka rada u Medicinskoj školi Varaždin obavlja poslove administratora e-Dnevnika te je bio koordinator provođenja pilot projekta e-Škole a u školi obavlja i posao stručnjaka za tehničku podršku.

Područja stručnog interesa su mu vizualno oblikovanje dokumenata, tipografija i grafički dizajn, korištenje online alata u nastavi te svjetska i hrvatska povijest u doba hladnog rata.

U slobodno vrijeme pasionirani je slušač glazbe te veliki ljubitelj društvenih igara na ploči.

Potrebno predznanje: Osnove korištenja računala. Osnove programiranja u Pythonu.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC