Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
3.7MB

Umjetna inteligencija u edukacijskoj robotici

Umjetna inteligencija je sposobnost računala da obavlja zadatke koje bi inače morali raditi ljudi jer je potrebna ljudska inteligencija za njihovo izvršenje. Kako bi se umjetna inteligencija približila djeci zanimljivi i često korišteni primjeri su implementirani kao funkcije u Scratch programskom jeziku. Kroz jednostavne primjere i korištenjem svega nekoliko naredbi djeca mogu naučiti osnovne pojmove iz umjetne inteligencije i sami učiti i testirati neke od algoritama. U okviru ove radionice će biti dan kratki uvod o umjetnoj inteligenciji u Scratchu te će biti objašnjeno kako napraviti detekciju lica i objekata. U drugom dijelu radionice polaznici će upoznati i testirati Maqueen Plus V2 naprednog STEM edukacijskog robota za micro:bit. Na robota će postaviti HuskeyLens UI senzornu kameru s ekranom koja ima funkcije prepoznavanja objekta, lica, linije, boja… Robota će programirati u besplatnom Mind+ programu koji je inačica Scratcha prilagođena ovom robotu i HuskyLens senzornoj kameri. Svi ti alati služe za učenje i poučavanje djece o umjetnoj inteligenciji na praktičnom primjeru s robotom. Na radionici će polaznici nakon što sastave robota te na njega spoje micro:bit i HuskeyLens senzornu kameru napraviti program za praćenje linije i objekta te tako upoznati mogućnosti robota i naučiti algoritme kroz dva primjera. Nakon radionice polaznici će biti upoznati s programom i robotom te će moći dalje sami nadograđivati mogućnosti koje ovaj robot nudi. Radionica će polaznicima pokazati primjer dobre prakse korištenja robota i jednostavnog programskog alata za učenje i poučavanje učenika o umjetnoj inteligenciji i strojnom učenju. Na radionici će se upoznati i naučiti raditi s robotom Maqueen Plus V2 i dodatnim senzorima kroz više različitih praktičnih primjera.

Željko Krnjajić
Hrvatski robotički savez
Croatia

Rođen je 1969. u Novoj Gradiški gdje je završio osnovnu i srednju školu te stekao zvanje matematičara-informatičara. Od dodatnih kvalifikacija završio je osposobljavanje za samostalnog računovođu. Posjeduje međunarodne certifikate za rad s Arduino i Raspberry Pi platformama. Uz organizacijsko-administrativne poslove koje trenutno obavlja kao tajnik Hrvatskog robotičkog saveza djeluje i kao edukator, a postigao je zapažene rezultate kao mentor na raznim domaćim i svjetskim natjecanjima. U posljednje vrijeme intenzivno radi na proučavanju novih tehnologija, posebice u područjima umjetne inteligencije i Internet of Things te osmišljavanju edukativnih aktivnosti kojima bi se ta područja približila korisnicima što se primarno odnosi na djecu i mlade.

Janko Radigović
Hrvatski robotički savez
Croatia

Janko Radigović, zaposlen na mjestu stručnog suradnika u Hrvatskom robotičkom savezu (HROBOS), završio je preddiplomski studij informatike na Tehničkom veleučilištu u Zagrebu i stekao zvanje inženjera informatike. Od dodatnih kvalifikacija završio je pedagoško-psihološko-didaktičku metodičku izobrazbu strukovno-teorijske nastave u tehničkom području na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Njegovo djelovanje u tehničkoj kulturi počelo je 2001. godine u Samoboru, kada je otvorivši informatičku tvrtku Olymp davao edukacije odraslim osobama za osnovna i napredna korištenja računalom. Ljubav prema edukaciji i prenošenju stečenih znanja nastavlja se 2011. godine kada počinje raditi u osnovnim i srednjim školama kao učitelj informatike i nastavnik računalstva. U „Školskoj knjizi“ zapošljava se 2014. godine na mjestu urednika informatike i tehničke kulture. Kao urednik uređuje brojna stručna izdanja s područja informatike i tehničke kulture, kao i velik broj udžbenika i priručnika za osnovne i srednje škole iz informatike i tehničke kulture. Ssudjelovao je u provedbi projekta „Izrada otvorenih digitalnih obrazovnih sadržaja“ u sklopu nacionalnog programa „e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola“. Uz druge stručnjake, radio je na izradi digitalnog obrazovnog sadržaja za Tehničku kulturu 5 kao dio Algebrinog autorskog tima. Od 2018. imenovan je od vijeća Europe ambasadorom za Hrvatsku za europski tjedan programiranja (#CodeWeek), a od 2019. godine proglašen i nacionalnim koordinatorom Europskog tjedna robotike (The European Robotics Week, ERW). Od 2017. godine postaje predsjednik udruge SMBWireless. Janko Radigović je u 2020. godini dobio i povelju o godišnjoj nagradi zajednice tehničke kulture Zagrebačke županije „Rudolf Perešin“ i 2022. godišnju nagradu Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Ana Pina
Agrupamento de Escolas do Barreiro
Portugal

Ana Pina has degree in applied mathematics - computer science. She is a teacher of the mathematics group at Agrupamento de Escolas do Barreiro, Portugal, currently teaching ICT. She is eTwinning Ambassador of the Lisbon and Tagus Valley region and teacher trainer in the ICT area.

Ana Sović Kržić
Hrvatski robotički savez, Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Croatia

Doc. dr. sc. Ana Sović Kržić docent je na Sveučilištu u Zagrebu Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER). Sudjelovala je na više od 15 domaćih i međunarodnih znanstvenih projekata. Voditeljica je projekta „Transformacija robota u edukacijsko sredstvo“ (Hrvatska zaklada za znanost), Erasmus+ projekata „RoboGirls“ i “RobotTheater” te partner na Erasmus+ projektu „STEM in action“. Objavila je više od 25 članaka u časopisima i zbornicima s međunarodnih konferencija u području znanosti o podacima, e-učenja i edukacijske robotike. Suvoditelj je programa popularizacije znanosti FER-a „ŠUZA – iz škole u znanost i akademsku zajednicu“. Organizator je i voditelj Ljetnog robotičkog kampa „Petica“ Ivanić-Grad za učenike osnovnih i srednjih škola. Mentor je srednjoškolskim ekipama na međunarodnim i svjetskim robotičkim natjecanjima, između ostalog: FIRST GLOBAL Challenge (u četvrtfinalu između 155 država svijeta, Mexico City 2018.) i World Robot Olympiad (Gyor, 2019). Predsjednica je Hrvatskog robotičkog saveza. Nagrađena je Državnom nagradom za tehničku kulturu Faust Vrančić 2013. godine, nagradom FER-a „Roberto Giannini“ za izvrsnost u nastavi i radu sa studentima 2018. godine, te Državnom nagradom za znanost 2019. godine.

Potrebno predznanje: osnove Scratcha

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC