Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
73.0MB

Digitalna pristupačnost – „stepenice“ na putu do pristupačnog weba

Digitalna pristupačnost noviji je pojam u razvoju digitalnih proizvoda. Odnosi se na praksu uklanjanja prepreka koje onemogućuju interakciju ili pristup mrežnim stranicama, mobilnim aplikacijama, digitalnim alatima i tehnologijama za osobe s invaliditetom. U Hrvatskoj je pridržavanje načela digitalne pristupačnosti propisano i zakonski. Od rujna 2019. godine na snazi je Zakon o pristupačnosti mrežnih stranica i programskih rješenja za pokretne uređaje tijela javnog sektora koji regulira digitalnu pristupačnost tijela javnog sektora. Zašto je digitalna pristupačnost toliko važna? Ona je ključna za stvaranje uistinu uključivog svijeta za sve. Za osobe s invaliditetom to znači jednaki pristup online obrazovanju, zdravstvenoj skrbi, zapošljavanju, trgovini, društvenim mrežama… Posebna važnost oblikovanja digitalnih proizvoda pristupačnih i u skladu s načelima univerzalnog dizajna svima pokazala se tijekom epidemije kovida kada se naš život, takoreći preko noći, prebacio online. U Hrvatskoj je važnost digitalne pristupačnosti prepoznao Carnet koji je izradio Smjernice za osiguravanje digitalne pristupačnosti koje sadrže minimalne zahtjeve za digitalnom pristupačnosti. Izrađene su u suradnji sa stručnjacima i osobama s invaliditetom. Carnet u sklopu projekta „e-Škole“ provodi testiranje digitalnih proizvoda razvijenih u tom projektu zajedno s partnerima –tvrtkom OmoLab komunikacije d.o.o. i Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Na ovoj radionici upoznat ćemo vas s time što je digitalna pristupačnost te zašto je važna. Prikazat ćemo iskustva prikupljena na projektu te s kakvim se izazovima susreću osobe s teškoćama pri korištenju mrežnih stranica ili aplikacija. Sudionici će imati mogućnost sudjelovati u testiranju digitalne pristupačnosti stvarnog programskog rješenja te cijela radionica ima za cilj povećati znanja i vještine polaznika u području analize i prilagodbe digitalnih tehnologija potrebama korisnika.

Željka Car
Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Croatia

Željka Car je redovna profesorica na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi na Zavodu za telekomunikacije. Voditeljica je Laboratorija za asistivne tehnologije i potpomognutu komunikaciju. Pokrenula je mulitidisciplinarna istraživanja u području razvoja ICT usluga za osobe sa složenim komunikacijskim potrebama sa grupom znanstvenika četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Grafički fakultet i Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta). Sudjeluje kao istraživač na znanstvenim i tehnološkim projektima pod pokroviteljstvom Hrvatske zaklade za znanost, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, UNICEF-a i fondova Europske Unije, kao voditeljica i istraživač u istraživačkim projektima u okviru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu te suradnje s industrijskim partnerima. U okviru Sveučilišta u Zagrebu od 2017. godine sudjeluje kao nositelj u dodiplomskoj nastavi na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman.

U okviru međusveučilišne suradnje od 2016. godine sudjeluje kao nositelj u diplomskoj nastavi na Sveučilištu u Dubrovniku, studij Poslovno računarstvo.

Maja Hmelina
OmoLab komunikacije d.o.o.
Croatia

Maja Hmelina je logoped s višegodišnjim iskustvom rada s učenicima s disleksijom. Deset godina je radila na mjestu stručnog suradnika u Centru za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Tamo je njen posao bio usmjeren na procjenu, terapiju i savjetovanje djece s disleksijom, njihovih roditelja te nastavnika. Dvije godine je radila na mjestu stručnog suradnika logopeda u osnovnoj školi "A. B. Šimića" u Zagrebu. Od rujna 2019. surađuje s tvrtkom Omolab komunikacije d.o.o. na razvoju njihovih inovativnih proizvoda usmjerenih na olakšanje čitanja osobama s disleksijom. Sudjelovala je u domaćim i EU projektima. S timom projekta ICT ACC (stručnjaci s fakulteta FER, ERF, Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta te Grafičkog fakulteta) osvaja nagradu "Ivan Filipović" za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti za 2014. godinu.

Marin Vuković
Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu
Croatia

Marin Vuković je izvanredni profesor na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, gdje radi na Zavodu za telekomunikacije. U znanstvenom i stručnom radu Marin Vuković usmjerava se na usluge sa dodanom vrijednosti kao i napredne usluge u konvergiranim mrežama nove generacije temeljene na znanju, te sudjeluje kao istraživač i suradnik u okviru znanstvenih, tehnologijskih i stručnih projekata. Koautor je patenta pri Hrvatskom zavodu za intelektualno vlasništvo P20080303A pod nazivom "Uređaj i postupak za prepoznavanje rijecči i fraza te njihovog značenja iz slobodnog teksta u obliku elektroničkog sadržaja", nastalog kao rezultat istraživanja u okviru tehnologijsko razvojno istraživačkog projekta Hrvatskog instituta za tehnologiju 2007-2009.g. Član je međunarodnih strukovnih udruga Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) i KES International.

Petar Reić
OmoLab komunikacije d.o.o.
Croatia

Petar Reić je direktor tvrtke Omolab komunikacije d.o.o., tvrtke specijalizirane za razvoj asistivnih tehnologija te digitalne pristupačnosti za skupinu osoba s teškoćama čitanja. Završio je Grafički fakultet Sveučilišta u Zagrebu te studij Novinarstva i odnosa s javnošću Sveučilišta u Zadru. Ima dugogodišnje iskustvo rada u izdavačkoj djelatnosti i vizualnim komunikacijama. Bio je osnivač knjižare Utopija u Splitu. Razvoju fontova za disleksiju i njihovom dinamiziranju za individualnu prilagodbu posvetio se nakon otkrića da mu kćer ima teškoće s čitanjem.

Potrebno predznanje: Osnove rada na računalu i pametnom telefonu.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC