Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pdf
44KB

Virtualne učiteljske zajednice i umrežavanje u (post)digitalnom vremenu

Iako je postojalo i prije, virtualno povezivanje odgojno-obrazovnih stručnjaka pokazalo se osobito bitnim pri organiziranju prosvjeda “Za sigurnu školu” (FB grupe Nastavnici.org i Školska zbornica te Sindikat Preporod).

Dugotrajni štrajk prosvjetara 2019. bio je sljedeći trenutak u kojem su nastavničke grupe potvrdile važnost. Bez snažne i odlučne podrške s interneta štrajk bi bio teže provediv te manje brojan i uspješan.

U vrijeme pandemije susreti i razmjena iskustava uživo bili su onemogućeni. Sve je bilo prebačeno u virtualni svijet. Danas se vraćamo u predpandemijski način života, ali je i dalje nezamislivo nepostojanje ovakve razmjene iskustava te informacija. Upravo traženje brzog i preciznog odgovora u grupi postao općeprihvaćen način dobivanja informacija o obavezama i pravima koji danas dominira nad pretraživanjem iste informacije u brojnim propisima.

Facebook grupa Nastavnici.org jedna je od prvih grupa toga tipa koje su nastale na našem području i već dugi niz godina je nezaobilazna adresa za rasprave o prosvjetnom sustavu u Hrvatskoj, dobivanje brzih i relevantnih informacija te prosvjetni aktivizam. Uz nju postoji još niz specijaliziranih grupa, poput “Nagrađivanje i napredovanje” i brojnih predmetnih grupa koje su mnogim učiteljima dio svakodnevice.

Panelisti Ivana Valjak Ilić, Dajana Vidaković, Lovre de Grisogono i Ivana Zrinščak će pod moderaturom Antee Rukavine Ivanjko dati svoja mišljenja o umrežavanju u postdigitalnom svijetu. Panelistima ćemo postaviti pitanja kojima ćemo doznati njihovo iskustvo i viđenje uloge FB grupa u njihovom profesionalnom razvoju te potaknuti publiku da se svojim iskustvima, komentarima i pitanjima uključe u diskusiju o tome: - Koje su uloge FB grupe imale na svojim počecima, a koje imaju sada? - Može li se uopće više biti prosvjetar u hrvatskoj bez virtualnog umrežavanja? - Jesu li FB grupe tu samo za dijeljenje materijala ili i za druge stvari?

Antea Rukavina Ivanjko
OŠ Ivana Granđe, Soblinec
Croatia

Učiteljica razredne nastave s pojačanom matematikom, u osnovnoj školi radila u svim razredima od 1.-8. kao i Produženom boravku. Komunikativna i radoznala osoba, aktivna u društvu. Uvijek voli biti ukorak s vremenom i zato voli izazove i stručno se usavršavati. Koristi se brojnim digitalnim alatima te je već izlagala na Carnetovoj konferenciji.

Blaženka Kunac
OŠ Pujanke - Split
Croatia

Profesorica matematike i informatike sa statusom učitelja savjetnika, zaposlena kao učiteljica Matematike u osnovnoj školi Splitu. Mentorica je studentima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu u sklopu kolegija Metodička nastavna praksa I i II te radi na popularizaciji matematike u školi i kroz aktivnosti Splitskog matematičkog društva. Dugogodišnja je suradnica Centra izvrsnosti iz matematike Splitsko-dalmatinske županije.

Dajana Vidaković
OŠ Matija Gubec Čeminac
Croatia

Rođena je 1983. godine u Osijeku. Završila je studij engleskog jezika i književnosti i njemačkog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku. Kao učiteljica engleskog i njemačkog jezika u osnovnoj školi "Matija Gubec" u Čemincu radi od 2008. godine. Vrlo je aktivna u učiteljskim i stručnim zajednicama na društvenim mrežama te posvećena stručnom usavršavanju i učenju na županijskoj, državnoj i međunarodnoj razini kroz različite projekte i strukturirane tečajeve.

Ivana Valjak Ilić
IV. gimnazija, Zagreb
Croatia

Ivana Valjak Ilić je završila studij njemačkog jezika i književnosti i komparativne književnosti, a radi kao nastavnica Njemačkog jezika (profesor mentor) u IV. gimnaziji u Zagrebu. Ima brojne interese, od kojih se većina veže za znanje, poučavanje i obrazovanje, autorica je udžbenika, kolumnistica i prosvjetna aktivistica. Istaknuta je članica Mreže Nastavnici organizirano, te osnivačica i administratorica FB grupe Nastavnici.org.

Marina Marega Selecki
OŠ “Župa Dubrovačka”
Croatia

Završila je Fakultet prirodoslovno-matematičkih znanosti i kineziologije u Splitu. Učiteljica je matematike u OŠ Župa dubrovačka od 2008. godine. 2019. godine stekla je zvanje učitelja mentora. Član je Erasmus+ projektnog tima u OŠ Župa dubrovačka.

Zrinka Gredelj Tolić
OŠ Brestje, ravnateljica
Croatia

Zrinka Gredelj Tolić je ravnateljica OŠ Brestje u Sesvetama. Po struci je kineziolog i prije nego je postala ravnatelj je bila učitelj TZK u zvanju savjetnika. Doprinijet će panelu time što će prikazati svoje viđenje kako u današnje vrijeme učitelji i ravnatelji funkcioniraju bez povezanosti putem društvenih mreža.

Potrebno predznanje: Nisu potrebna predznanja.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC