Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
25.1MB

Što je Ban bez brkova? Povezivanje škole i lokalne zajednice

Projekt "Banov brk" osmišljen je unutar Učeničke zadruge "Ban" SŠ "Ban Josip Jelačić" iz Zaprešića kao primjer dobre prakse kako ostvariti uspješnu suradnju škole i lokalne zajednice te se plasirati na dvije državne smotre: učeničko zadrugarstvo i Smotru - Projekt građanin. Cilj je projekta ujediniti učenike raznih smjerova jedne srednje polivalentne škole u čijem se timskom radu spojila kreativnost, inovativnost, poduzetništvo i samoodrživost, motiviralo ih se na kreativnu interpretaciju lokalne baštine, projektno, istraživačko i suradničko učenje. Učeničkim anketiranjem lokalne zajednice: https://docs.google.com/forms/d/1pj6S272PtfNFdc6MezUBIJX6-anAOMEQ2M-a9Hvs-6g/edit?usp=sharing pokazalo se da bi dobar izbor suvenira grada Zaprešića bio onaj s motivom brka bana Jelačića, njezina najpoznatijeg stanovnika, u različitim materijalima i oblicima. Keramička sekcija izrađivala je Banov brk kao lančić i broš, Sekcija za sapune Banov sapun i mirisne kupke, Sekcija za uslužne djelatnosti Banove kolačiće, Likovna sekcija Banove ekotorbe, Sekcija za inovacije Banovu dekorativnu ambalažu te naušnice, Sekcija za promociju plakate i katalog proizvoda, izdatke i primitke obrađivala Sekcija za računovodstvo, Sekcija za projekte na međunarodnoj razini plasirala proizvode van Hrvatske, a Sekcija za humanitarni rad organizirala za potrebite učenike prodajne humanitarne akcije s navedenim proizvodima. Cijeli je projekt prikazan na državnoj razini u području građanskog odgoja i obrazovanja Projekt građanin: https://bit.ly/banovbrkprojektgrađanin, a učenička se zadruga proizvodima plasirala na državnu smotru. Digitalni katalog proizvoda: https://bit.ly/Banovnakit-katalogproizvoda-županijskasmotra2022-Rugvica i ljetopis Zadruge https://bit.ly/ljetopisUZBan2021_2022calameo tako je postao vidljiv široj zajednici. Suveniri su promovirani u zaprešićkoj turističkoj zajednici: https://www.srednja.hr/novosti/ovi-srednjoskolci-osmislili-brend-pa-postali-pravi-hit-banov-brk-stavili-na-sapune-kolace-torbe/, a kao domaćini međužupanijskoga stručnog skupa "Poduzetništvo u učeničkom zadrugarstvu" u predavanjima i radionicama učenika i nastavnika tematski se prikazao pristup proizvodu https://www.skole.hr/ucenicka-zadruga-ban-i-projekt-banov-brk/. Sudjelovanjem u projektu učenici su razvijali meke vještine, koristili interdisciplinarni pristup, promovirali vlastitu kulturnu baštinu kao dio europske, osmislili primjerena i inovativna rješenja, usavršili se u prezentiranju i prodaji svojih uradaka, samom prodajom poticali su aktivno djelovanje u školi i zajednici te su povećali vidljivost škole.

Zdravka Kramarić
Srednja škola "Ban Josip Jelačić", Zaprešić
Croatia

Zdravka Kramarić rođena je 5. svibnja 1974. godine u Brežicama. Osnovnu školu Antuna Augustinčića završila je u Zaprešiću, a XI. gimnaziju u Zagrebu. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na smjerovima kroatistika i bohemistika nakon čega dvije godine radi u OŠ Ivane Brlić Mažuranić u Prigorju Brdovečkom. Stalno zaposlenje dobiva 2003. godine u Srednjoj školi "Ban Josip Jelačić" u Zaprešiću kao nastavnica hrvatskoga jezika, a stekla je zvanje nastavnika savjetnika. Redovito priprema učenike za natjecanja u poznavanju hrvatskoga jezika te za LiDraNo, voditeljica je Učeničke zadruge "Ban" i Sekcije za keramiku. Sudionica je niza međunarodnih Eramus+ projekata u sklopu škole, eTwinnig projekata te suorganizatorica raznih događanja i projekata unutar i izvan škole. Članica je predsjedništva Ogranka Matice Hrvatske u Zaprešiću, Članica Udruge Ivana Malekovića, Brdovec i Udruge Ivana Perkovca, Šenkovec. Iza nje je i nekoliko samostalnih i skupnih izložbi umjetničke keramike.

Zvonimira Špoljar
Srednja škola "Ban Josip Jelačić", Zaprešić
Croatia

Zvonimira Špoljar rođena je 1974. godine u Zagrebu. Osnovnu školu Ivana Cankara te X. gimnaziju također završava u Zagrebu. Diplomirala je na Hrvatskim studijima sociologiju i kroatologiju te prvo radi u osnovnoj školi u Gornjoj Stubici, zatim u Velikom Trgovišću te u Prigorju Brdovečkom. Stalno zaposlenje dobiva 2005. godine u Srednjoj školi "Ban Josip Jelačić" u Zaprešiću kao nastavnica sociologije, politike i gospodarstva i etike, a stekla je zvanje nastavnika mentora. U sklopu Učeničke zadruge "Ban" u srednjoj školi voditeljica je Sekcije za humanitarni rad te vodi izvannanstavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje. Sudionica je niza međunarodnih Eramus+ projekata u sklopu škole, eTwinnig projekata te suorganizatorica raznih događanja i projekata unutar i izvan škole.

Potrebno predznanje: Potrebno prethodno predznanje u jednostavnijim digitalnim alatima (Google Forms, Canva, Calameo).

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC