Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pdf
6.7MB

Tvornica 3D printera

Tehnologija 3D printera u današnje vrijeme je sve naprednija i naprednija, ali i dostupačnija. U školi trenutno imamo na raspolaganju preko 25 3D printera različitih karakteristika, profila i raspona tehnologija. Samim time omogućeno nam je da razvijamo i izrađujemo razne proizvode vezane za bilo koje područje djelovanja. Naša mala tvornica je došla do izražaja najviše tokom prvog vala COVID-a, gdje smo u prvoj godini izradili i podijelili preko 15000 (petnaest tisuća) vizira medicinskim ustanovama u hrvatskoj, ali i u susjednim državama (srbiji, bosni i hercegovini). U školi smo također osnovali učeničku zadrugu gdje učenike obučavamo kako efikasno koristiti 3D printere, ali i detaljnije oko 3D dizajna kako bi efikasno izradili nove predmete za prodaju. Neke od značajnijih stvaro koje smo radili za grad Vinkovce bi bilo sjenila za široko poznatu "lampa nasrid Vinkovaca", ali i ukrase za božićno drvo, replike muzejskih primjeraka, suvenire za turističku zajednicu Vinkovci, izrada alata (kutnika, nosača, pomagala za hvatanje sredine i crtanja,...), izrada slastičarskih pomagala (modlice, sapnice za tijesto i šlag,...), frizerskih pomagala, kalupi za sapun, 3D printanih dronova i robota, pomagala u nastavi, itd... Ukratko ima mnogo za nabrajati. Učenici dobivaju uz tehničko znanje i znanje osnova ekonomije u smislu računanja troštkova proizvodnje po komponentama poput sirovina (plastike, energenata,...), amortizacije, vremena i uračunavanja vlastitog rada u finalnu cijenu proizvoda. Učenicima je to i jako dobro iskustvo ukoliko jednog dana budu htjeli osnovati neki vlastiti posao i da nauče kako općenito poduzeća rade, odnosno koja je matematika iza ekonomije poslovanja poduzeća. Sav profit koji zadruga stvara, ide u poboljšanje materijalnih uvjeta rada, gdje ulažemo u novu opremu i materijale potrebne da bi učenike obrazovali da budu još konkurentniji na tržištu rada.

Danijel Pobi
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci
Croatia

Rođen je 28.9.1984. u Vinkovcima gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon završene matematičke gimnazije, upisuje studij računarstva na Fakultetu Elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje je i stekao titulu diplomiranog inženjera računarstva. Još tijekom studija radio je u nekoliko poduzeća u svojoj struci. Nakon završetka studija radio je u privatnom sektoru. U Tehničkoj školi Ruđera Boškovića počeo je raditi u rujnu 2015. godine kao nastavnik računalstva i elektrotehničke skupine predmeta. Istaknuo se u svom području, te često potiče učenike na kreativan rad i da razmišljaju van okvira. Uvijek voljan pomoći kolegama. Kritičan, realan i tip osobe koju se voli ili mrzi. Uvijek spreman na suradnju s svim profesorima i učenicima, te se istaknuo na nekoliko projekata. Često surađuje s kolegama iz strojarstva, matematike, fizike i arhitekture. Istaknuo se u radu na mnogobrojnim rojektima otkako je počeo raditi u školi. Njegova matična škola je u projektu e-škole, pa sudjeluje i u tim radionicama. Autor priručnika "Naučimo osnove 3D ispisa", materijala 3D ispisa i programiranja.

Mirna Stojanović
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci
Croatia

Rođena je 22.10. 1974. u Vinkovcima, gdje završava osnovnu i srednju školu. Studij matematike i fizike upisala na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, a diplomirala na Odjelu za matematiku na području kvantne fizike. Prvo zaposlenje kao apsolvent dobiva u OŠ Ivana Mažuranića Vinkovci, kao nastavnik matematike gdje sa učenicima ostvaruje zapažene rezultate. Nakon toga prelazi u Tehničku školu Ruđera Boškovića gdje radi i danas kao nastavnik mentor nastavnog predmeta matematika. Godinama surađuje sa ncvvo na ocjenjivanju državnih matura, te u radu različitih stručnih radnih skupina. Prije nekoliko godina sudjelovala je u radu stručne radne skupine za ocjenjivanje kvalitete udžbenika, područje fizika. Sudjeluje i na Proljetnim školama fizike gdje sa svojim učenicima iskazuje kreativnost i ljubav prema svom poslu. Uvijek je spremna na suradnju, što uredno pokazala na projektima sa kolegama sa područja računarstva i strojarstva. Njezina matična škola je u projektu e- škola, tako da uz sve obveze na poslu sudjeluje i u brojnim edukacijama.

Potrebno predznanje: nema ništa neophodno

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC