Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
8.7MB

Integracija umjetne inteligencije u nastavno-obrazovni proces

Umjetna inteligencija postaje sve više dio svakodnevnog života. U današnjem svijetu zbog sve većeg broja informacija sustavi umjetne inteligencije dobivaju na sve većem značaju. Njezin ubrzani razvoj pridonosi činjenici da se takva vrsta inteligencije nazali svugdje oko nas: od osobnih pametnih uređaja i alata do samostalnih robota. Takva inteligencija se može definirati kao računalni sustav koji rješava zadatke koji su obično povezani s ljudskim umom kao što su donošenje odluka, obrada informacija, računanje, rješavanje problema ili donošenje odluka. Postavlja se pitanje može li se i na koji način umjetna inteligencija integrirati u nastavno-obrazovni proces te je li takav proces prihvatljiv učenicima. Umjetna inteligencija nije samo ono što vidimo u medijima već i razni digitalni alati, uređaji i programi koji imaju sustav za rješavanje već navedenih zadataka. Svi oni se mogu iskoristiti u razne svrhe pa tako i u nastavno-obrazovnom procesu. U radu će biti objašnjeno što je umjetna inteligencija, njezine mogućnosti i izazovi, pristupi provođenja umjetne inteligencije u učionici (ovisno o ciljevima učenja) te kako ju integrirati u nastavno-obrazovni proces. Bit će dati primjeri dobre prakse korištenja umjetne inteligencije na nastavnim satima u srednjoj školi, projekti koji se temelje na umjetnoj inteligenciji kao što je izrada chatbot-a (računalnog programa koji automatizira određene zadatke npr. razgovor s korisnikom putem sučelja) kao i povratne informacije koje su učenici napisali temeljem provedenih sati. Osim navedenih informacija, učenici su nakon samostalnog izlaganja i provedene debate napisali svoje mišljenje o tome kako vide umjetnu inteligenciju u budućnosti te njezin utjecaj na razvoj nastavno-obrazovnog procesa kao i samog obrazovanja.

Sunčica Tokić
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić
Croatia

Rođena 7.6.1989. u Zadru. Nakon završetka matematičkog smjera gimnazije Jurja Barakovića odlazi u Zagreb gdje završava Fakultet elektrotehnike i računalstva nakon čega završava Pedagoško-psihološku izobrazbu u Osijeku. Od 2015.godine je zaposlena kao nastavnica strukovnih predmeta iz područja elektrotehnike i računalstva, a u Srednju školu Ban Josip Jelačić u Zaprešiću dolazi 2016.godine. Još od fakulteta se bavi mnogobrojnim projektima na području informacijske i komunikacijske tehnologije, a taj niz je nastavila i u obrazovanju gdje je uključena i u Erasmus+ projekte. Mentorica je učenicima na natjecanjima iz informatike, a od ove godine je inicijatorica i mentorica učenicima u projektu STEMI. Autorica je nekoliko stručnih članaka te je održala mnoge radionice i predavanja kako na državnoj tako i na međunarodnoj razini. Uz školu, bavi se i raketnim modelarstvom gdje je instruktorica i međunarodni FAI sudac te dopredsjednica Zrakoplovno modelarskog amaterskog kluba Arhitas. U ovom području, osim osobnih uspjeha, mentor je učenicima koji ostvaruju zavidne rezultate na državnim natjecanjima.

Ivana Imbrija
Srednja škola Ban Josip Jelačić, Zaprešić
Croatia

Ivana Imbrija je nastavnica matematike i e-Dnevnik administrator u Srednjoj školi Ban Josip Jelačić iz Zaprešića. Nakon završenog Prirodoslovno - matematičkog fakulteta u Zagrebu, smjer Financijska i poslovna matematika, završila je Pedagoško - psihološku izobrazbu na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu te Projektni menadžment na Veleučilištu Baltazar u Zaprešiću. Od 2019. godine je nastavnik mentor. Redovito je mentor učenicima na natjecanjima iz matematike i ispravljač Državne mature. Od početka provedbe Erasmus+ projekata u školi aktivno sudjeluje u održavanju međunarodnih predavanja i radionica. Također, aktivna je u eTwinning projektima, a 2022. godine inicijator je uključivanja škole u projekt STEMI, gdje uspješno mentorira učenike.

Potrebno predznanje: nema potrebnih predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC