Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
6.9MB

AI u funkciji ekologije i pomoći lokalnoj zajednici

U projekt ŠKOLE BUDUĆNOSTI kojeg su pokrenule tvrtke STEMI i Infobip uključili smo se školske godine 2021. / 2022. Cilj projekta je učiniti Hrvatski školski sustav svjetskim predvodnikom, koji najmodernija znanja iz industrije donosi u okviru školskog programa umjetne inteligencije za osnovne i srednje škole. Ulaskom u projekt Škole budućnosti izradili smo nekoliko chatbotova na Infobipovoj platformi Answers. Program obuke trajao je nekoliko mjeseci a obuhvaćao je uvod u umjetnu inteligenciju, design thinking, chatbot cookbook, izradu AI bota u Answersima, izradu AI bota u RASI, uvod u programski jezik Python, vježbe iz strojnog učenja, te na kraju izradu završnog projekta – AI chatbota. Učenje se održavalo direktno od STEMIJEVIH i Infobipovih inženjera koji su učenicima kroz video primjere prenosili vlastita iskustva rada u vodećoj IT kompaniji. Učenici su tako imali priliku upoznati tehnologiju na kojoj se bazira većina današnjih izuma, te bi tako pronašli inspiraciju da i oni budu predvodnici nove generacije izumitelja. Osim voditeljice projekta Margarite Lucin Zlatković, u projekt su bili uključeni i nastavnik kuharstva Tonći Vuleša te nastavnica Biologije s ekologijom te Poznavanja robe i prehrane Ines Obradović. Naši učenici odabrali su temu kuhinjskog otpada koju su izradili na hrvatskom i engleskom jeziku, a osim toga izradili su chatbota za Udrugu gluhih i nagluhih Dubrovačko neretvanske županije a koji će se implemetirati na web stranicu udruge. Također su izradili chatbota na temu zaštite UNESCO zaštićenih znamenitosti Dubrovnika. Izrađujući vlastite projekte učenici razvijaju kritičko mišljenje, suradničko učenje, kreativnost i inovativnost te uče kako riješiti probleme. Iduće godine planiramo ponovno sudjelovati u istom projektu. Upoznajte naše chatbotove!

Margarita Lucin Zlatković
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik
Croatia

Rođena 4. studenoga 1980. godine u Dubrovniku, osnovnu školu završila u Dubrovniku, a na Gimnaziji prirodoslovno-matematičkog usmjerenja maturirala 1999. godine. Školske godine 1999. / 2000. upisana na Sveučilište u Dubrovniku kao redovan student smjera Primijenjeno računarstvo, odjel Elektrotehničko-računarski, trogodišnji sveučilišni preddiplomski studij, gdje postiže zvanje inženjera primijenjenog/poslovnog računarstva. Godine 2005. na filozofskom fakultetu u Zadru položila dodatno pedagoško-psihološko, didaktičko i metodičko obrazovanje za nastavnika u srednjem školstvu, učitelja i stručnog suradnika u osnovnom školstvu. Odmah nakon toga upisala Fakultet strojarstva i računarstva u Mostaru, Sveučilišni dodiplomski studij računarstva u trajanju od devet semestara, gdje 2010. godine stječe zvanje diplomiranog inženjera računarstva. 2009. / 2010. završila osnovni i napredni program ECDL-a kao predavač i ispitivač u izvođenju nastave i ispita od strane Hrvatskog informatičkog zbora. Na projektu „Mali informatičari“ bila autor i voditelj u razdoblju od 2005. do 2015. godine u Osnovnoj školi Lapad. Od školske godine 2005. / 2006. radi u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik kao nastavnik računalstva i informatike gdje je prijavljena za nastavnika mentora, a od školske godine 2015. / 2016. radi na Sveučilištu Libertas kao profesor kolegija Uredski informatički alati i ICT u turizmu gdje je napredovala u zvanje predavača. Također od školske godine 2021. / 2022. radi kao nastavnica informatike u Biskupijskoj klasičnoj gimnaziji Ruđera Boškovića Dubrovnik. Godinama je mentorica učenicima u natjecanju iz informatike gdje učenici postižu dobre rezultate. Također je učenike uključila u natjecanja Hacknite te Dabar, a od ove godine sudjeluje u projektu Škole budućnosti.

Tonći Vuleša
Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik
Croatia

Rođen 1. ožujka 1980. godine u Dubrovniku, osnovnu školu završio u Dubrovniku, a u Turističkoj i ugostiteljskoj školi maturirao 1998. godine. Godine 2015. na filozofskom fakultetu u Slavoniji položio dodatno pedagoško-psihološko, didaktičko i metodičko obrazovanje za nastavnika u srednjem školstvu, učitelja i stručnog suradnika u osnovnom školstvu. Položio majstorske ispite za kuhara i slastičara. Od 1998. do 2014. godine radio kao kuhar u ugostiteljskom objektu gdje je pola vremena bio i šef kuhinje. Od školske godine 2014. / 2015. radi u Turističkoj i ugostiteljskoj školi Dubrovnik kao nastavnik kuharstva i slastičarstva. Godinama je mentor učenicima u natjecanju iz kuharstva gdje učenici postižu odlične rezultate. U sklopu projekta Uspostave regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik član je tima za izradu Standard zanimanja i Standard kvalifikacije. Također je voditelj gastro tima za kuharstvo i koordinator za level 5, a na natjecanju WorldSkills Croatia 2021. godine bio je koordinator za kulinarske discipline.

Potrebno predznanje: Sudionici ne moraju imati nikakva predznanja.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC