Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
88.9MB

„Ako ne sada, kada?“

Nova tehnologija uvijek ima snažan utjecaj na obrazovanje, a ni podcast nije ništa drugačiji. Mnoge škole za učenje smanjuju udžbenike i ulažu u učenje uz pomoć tehnologije. Podcast je jedna od tehnologija na čelu ove promjene. I mi smo odlučili prihvatiti taj izazov.

Podcast nudi mogućnost nastavnicima da jednostavno emitiraju zanimljiv audio sadržaj, koji učenici mogu slušati u bilo koje vrijeme i s bilo kojeg mjesta. Podcast je moguće koristiti za objavu nastavnih materijala u zvučnom ili videoformatu, lekcije iz jezika, arhivu snimaka gostujućih predavača, za satove književnosti, za diktate u nastavi jezika, za pripremu i prilagodbu nastave za slijepe ili slabovidne učenike ili pak kao pripremu za sat.

Jedna od velikih moći podcasta je pažnja koju privlači. Teško je potaknuti učenike da provedu 30 minuta čitajući članak ili gledajući snimljeno predavanje. To je zato što tekst i video zahtijevaju punu pozornost učenika - trebaju strpljivo sjediti, radeći samo jednu stvar. Vjerojatnije je da će učenici pratiti nastavni materijal ako to mogu učiniti u autobusu, dok čekaju prijatelja ili u teretani. Tako sadržaj dobiva veliku pozornost i značaj.

U interaktivnom izlaganju pokazat ćemo način na koji smo naše učenike motivirali na kreiranje vlastitih podcasta u svrhu realizacije nastavnih sadržaja i realizacije raznih faza projektnih aktivnosti – Per Zdravstvena ad astra.

Tako snimljeni podcasti mogu biti dostupni široj javnosti (YouTube, Vocaroo) ili po potrebi, samo unutar razrednog odijeljena (Teams, Vocaroo…). Kreirane podcaste učenici koriste za samovrednovanje, međuvršnjačko vrednovanje, timski rad, ali i za razvijanje vještina vođenja bilješki, planiranja i komunikacije.

Nastalo je nekoliko sjajnih podcasta naših učenika, a neke ćemo i prikazati tijekom izlaganja.

Podcast je moćan način uporabe tehnologije u učionici. Uživajmo u stvaranju novih iskustava s podcastom. Dobrodošli u učenje 21. stoljeća!

Mirjana Gaćina Bilin
Zdravstvena škola
Croatia

Mirjana Gaćina Bilin, po struci profesorica matematike i informatike, zaposlena je u Zdravstvenoj školi u Splitu, napredovala je u zvanje mentora. U školi je imenovana za administratora resursa, ispitnu koordinatoricu za državnu maturu te e-škole koordinatoricu. Organizator je i voditelj projekata "Stazom zdravlja do znanja" te "Šumsko blago", a u školi vodi izvannastavnu aktivnost „Mladi web dizajneri“ te sudjeluje u nizu projekata (Večer matematike, Festival znanosti, Festival matematike, Sigurnost na internetu, Hour of code, Medijska pismenost,...) s ciljem popularizacije znanosti, zdravlja i baštine. Bila je predavač na brojnim radionicama, webinarima i konferencijama na županijskoj i državnoj razini. Dobitnica je nagrade MZO za najuspješnije odgojno-obrazovne djelatnike. Pohađala te završila niz radionica i tečajeva, voli svoj posao, rad s djecom, nova iskustva, dobro društvo i pozitivnu energiju.

Marija Jurišić Šarlija
Zdravstvena škola
Croatia

Marija Jurišić Šarlija zaposlena je u Zdravstvenoj školi u Splitu od 2009. kao nastavnica matematike i fizike. Napredovala u zvanje savjetnika, a tri puta nagrađivana je kao jedna od 500 najuspješnijih odgojno-obrazovnih djelatnika RH i odabrana za 2021/2022. godinu za Microsoft Innovative Educator Expert. Uključena u timski rad u planiranju projekata na školskoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini. Redovito objavljuje digitalne obrazovne sadržaje i stručne članke, održava radionice i predavanja na svim razinama.

Potrebno predznanje: Osnovno razina predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC