Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
ppt
5.5MB

EU Code week - 10. rođendan unplugged

Europski tjedan programiranja društvena je inicijativa čiji je cilj na zabavan i angažirajući način svima približiti programiranje i digitalnu pismenost. Učenje programiranja pomaže nam da shvatimo svijet oko sebe koji se brzo mijenja, proširimo svoje razumijevanje o tome kako funkcionira tehnologija te da razvijemo vještine i sposobnosti kako bismo istraživali nove ideje i bili inovativni. Obično se sve ove aktivnosti podrazumijevaju za rad na računalima i za stariji uzrast. Međutim, razvoj logičkog načina razmišljanja kao nužna podloga za osposobljavanje u programiranju, potrebno je poticati od najranijeg uzrasta. Svjesni štetnosti prekomjernog izlaganja djece mlađeg uzrasta ekranima, osmislili smo cijeli niz aktivnosti kojima podučavamo kodiranje, razvijamo logičko i kreativno razmišljanje bez upotrebe računala kod djece u razrednoj nastavi. Aktivnosti su u skladu s ishodima kurikula svih nastavnih predmeta. Na ovoj radionici predstavit ćemo primjere dobre prakse za sve nastavne predmete. Sudionici će, potom, sami osmisliti i izraditi predložak za aktivnost kodiranja povezanu s ishodom svog nastavnog predmeta po želji. Kako kodiranjem učiti slova u prvom razredu? Kako kodirati lektiru? Može li se kodirati nastava tjelesne i zdravstvene kulture? Mogu li učenici sami iščitati kod s reprodukcije umjetničkog djela? Što su note, je li glazba kodirana? Kodiranje matematičkih zadataka je ono što većina učitelja razredne nastave već provodi, znaju li da je to zapravo kodiranje? Sudoku i Rubikova kocka kao primjeri unplugged kodiranja. Kad samo malo zagrebemo ispod površine unplugged kodiranja, ideje će same navirati i prilagodbe u našem radu će biti minimalne, a učinci veliki i važni. Sve aktivnosti možemo prijaviti na EU Code Week, povvezati se s ostalim učiteljima širom Europe i s ponosom gledati kako se mreža nezaustavljivo širi približavajući kodiranje svakom djetetu i pružajući svima jednake mogućnosti.

Perica Vulić Vočanec
Osnovna škola Ivana Meštrovića
Croatia

Perica Vulić Vočanec rođena je 1973. u Dubrovniku. Diplomirala je 1997. na učiteljskom fakultetu u Splitu. Radi kao učiteljica razredne nastave u OŠ Ivana Meštrovića u Zagrebu. U svom radu koristi inovativne metode rada s ciljem obogaćivanja nastave i unapređenja učeničkog iskustva. Vjeruje kako na razvoju logičkog mišljenja treba ciljano i osmišljeno raditi od ranog uzrasta. U svojoj školi godinama organizira natjecanje Dabar, a kao Leading teacher aktivno uključuje se u proslavu 10-godišnjice EU Code WEEK-a.

Potrebno predznanje: Predznanje nije potrebno.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC