Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
1.2MB

Projekt #volontiramurealnom

Volontiram u realnom je projekt XV. gimnazije koji je po prvi puta realiziran u travnju 2022. godine, a nastao na inicijativu i u suradnji s Vijećem roditelja. Učenici nakon gimnazije imaju brojna znanja i mogućnosti, no premalo iskustva u realnom sektoru koje bi im olakšalo odabir zanimanja. Ideja projekta je pružanje mogućnosti učenicima za jednodnevno volontiranje u realnom sektoru. Vijeće roditelja pronašlo je devet poslodavaca za suradnju: Storm Computers, Notus IT, Databox, mStart, Centar umjetne inteligencije Lipik, Mindsmiths, Pastor, JYSK i Rimac Automobili. Učenici su imali jednaku mogućnost sudjelovanja, neovisno o iskustvu i akademskom uspjehu. Poslodavci su samostalno odabirali učenike putem anonimnih motivacijskih pisama. Cilj projekta bio je upoznati učenike sa stvarnim prikazom svijeta rada, motivirati ih na učenje i zalaganje te im pomoći raspoznati vlastite interese. Ovim putem potaknuli smo iskustveno učenje, upoznavanje s novim ulogama i situacijama. Sudjelovanjem u projektu učenik stječe iskustvo temeljem kojega izrađuje plan za buduće učenje te stvara kontakte za daljnji samostalni razvoj (ljetne prakse). Učenik primjenjuje školska znanja u radu i bolje upoznaje koncepte timskog rada, konstruktivnog rješavanja problema i organizacije vremena. Učenik razvija vještine prezentiranja i komunikacije te prepoznaje vlastite potrebe. Projekt je obogatio i školu stvarajući kvalitetniju suradnju škole s Vijećem roditelja, približavanjem škole svijetu rada i omogućavanjem praktičnog rada za učenike. Škola je provela novi oblik profesionalne orijentacije, obogatila socijalne resurse i usmjerila učenike k poznavanju vlastitih interesa. Evaluacija programa provest će se po završetku projekta evaluacijskim listom za učenike i poslodavce. U budućnosti planiramo mogućnost volontiranja dva puta godišnje u većem broju tvrtki različitih područja. Proširiti ćemo program profesionalne orijentacije pripremajući učenike za sudjelovanje u projektu radionicama pisanja motivacijskog pisma i životopisa. Iduće godine provest ćemo anketu o očekivanjima i stavovima prije i nakon volontiranja da bi smo vidjeli dobre strane i propuste projekta te utjecaj na učenike.

Jelena Raguž
XV. gimnazija
Croatia

Jelena Raguž rođena je u Zagrebu 16.11.1994. Diplomirala je 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Odsjeku za pedagogiju na temu Kompetencijski profil stručnog suradnika pedagoga za rad u umjetničkim školama. Još od fakultetskih dana iskustvo je stjecala u radu s djecom kroz predškolski, osnovnoškolski i srednjoškolski sustav. Stručni ispit za pedagoge srednjih škola položila je 2020. godine uz istraživački rad na temu Učeničko varanje iz perspektive nastavnika XV. gimnazije. Od 2022. godine zaposlena je u XV. gimnaziji u Zagrebu na mjestu stručnog suradnika pedagoga u nacionalnom i međunarodnom IB programu.

Nikola Dmitrović
XV. gimnazija
Croatia

Nikola Dmitrović je nakon završenog PMF-a 2004. godine počeo raditi kao nastavnik informatike u XV. gimnaziji u Zagrebu. Kroz 16 godina rada u školi bio je mentor mnoštvu natjecatelja na domaćim i međunarodnim informatičkim natjecanjima. Autor je nekoliko udžbenika iz informatike. Dugogodišnji je član državnog povjerenstva za natjecanja iz informatike. U veljači 2022. postaje ravnatelj XV. gimnazije.

Potrebno predznanje: Polaznici trebaju biti upoznati s pojmom profesionalne orijentacije u srednjoj školi općenito, kao i specifičnom programu profesionalne orijentacije u njihovoj školi. Polaznici trebaju biti upoznati s procesom volontiranja tijekom srednjoškolskog obrazovanja.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC