Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
7.2MB

Let me tell you a story...

Povodom obilježavanja STEM week-a 2022. na dvije lokacije u Republici Hrvatskoj, Sinju i Osijeku, održana je interaktivna izložba "Dođi da ti ispričam..." Interaktivnom izložbom učenici su široj zajednici predstavili 10 žena znanstvenica, oživljavajući slike vlastitim glasom. Odabrane učenice priču o znanstvenicama ispričale su u prvom licu jednine. Zapar kodovi implementirani su uz slike znanstvenica, a njihovim skeniranjem posjetitelji su mogli uploviti u živote žena koje su mijenjale svijet. Tekstovi za zvučni zapis dio su projekta u kojem su timovi u razredima škola istraživati dodijeljenu im znanstvenicu. Organizirana je također radionica escape room inspirirana životima znanstvenica i njihovim postignućima. Na taj način sudionici su, kroz igru i zabavu učili iz prve ruke. Učenici osnovnih i srednjih škola sa šireg područja gore navedenih gradova sudjelovali su na likovnim i STEM radionicama tijekom 5 dana trajanja izložbe. Likovne radionice vodili su akademski slikar te nastavnici likovne kulture na temu stripa, dok su STEM radionice organizirali nastavnici fizike na temu optike. Tokom svih pet dana trajanja izložbe, i u Sinju i u Osijeku posjetitelji su mogli prelistati i knjigu "Žene u znanosti - 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet" autorice Rachel Ignotofsky u izdanju Školske knjige Zagreb koja je ujedno i potpomogla tehnički dio izložbe. Za sve one koji nisu mogli osobno prisustvovati izložbama učenici su izradili virtualnu izložbu u alatu Artsteps koja je postavljena na stranice škola sudionica. U ovom interaktivnom izlaganju sudionicima ćemo predstaviti sam projekt, način realizacije, suradnju među školama i sa lokalnom zajednicom, medijsku popraćenost samog događaja te ideje za budućnost.

Ivana Ljevnaić
Osnovna škola August Cesarec Ivankovo
Croatia

Ivana Ljevnaić rođena je 1979.u Vinkovicima, diplomirala je na 2006. na odjelu za Fiziku sveučilišta J.J. Strossmayera u Osjeku te stekla zvanje profesora fizike i tehničke kulture. Voditeljica je županijskog stručnog aktiva Vukovarsko-srijemske. Suautorica je Zbirke zadataka Fizika plus te autorica testova za ucenike sa teskoćama iz fizike za 7. i 8.razred.

Marija Gaurina
Technical and industrial secondary school Ruđera Boškovića in Sinj
Croatia

Marija Gaurina, profesorica je mentorica fizike i informatike u Tehničkoj i Industrijskoj školi Ruđera Boškovića u Sinju. Školovanje je nastavila 2020. godine na poslijediplomskom doktorskom studiju Istraživanja u edukaciji prirodnih i Tehničkih znanosti u Splitu na PMF-u, smjer fizika. Pet godina je ambasadorica Scientixa za Republiku Hrvatsku, Microsoftov inovativni edukacijski stručnjak, certificirani National Geographic edukator i član stručne radne skupine za European Schoolnet Academy i Polar Star. Održava razne STEM radionice, seminare i tečajeve na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini, uživo i online. Njezin znanstveni interes uključuje analizu elemenata igrifikacije i njihovog utjecaja na edukacijsku fiziku osobito na srednjoškolskoj razini obrazovanja, konceptualne umne karte u prirodoslovnom obrazovanju te višestruke reprezentacije u obrazovanju fizike.

Potrebno predznanje: nema potrebnih predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC