Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »

Mrežna infrastruktura u e-Školama

Kroz prezentaciju će biti opisana implementacija mrežne infrastrukture u e-Školama: projektiranje, izgradnja pasivne mrežne infrastrukture i implementacija aktivne mrežne opreme uz detaljno objašnjanje različitih tehničkih rješenja u školama - Cisco Prime/Meraki, Fortinet i Cisco Meraki. U projekt implementacije mrežne opreme uključene su sve škole u Republici Hrvatskoj. Lokalna pasivna mreža izgrađena je na 1491 lokaciji. U prvoj fazi provedbe na 774 lokacije je implementirana aktivna mrežna oprema, dok u drugoj fazi provedbe planiramo opremiti više od 1500 lokacija škola, uključujući i područne škole s manje od 30 učenika za koje je pripremljeno posebno tehničko rješenje temeljeno na Cisco Meraki usmjerivaču i pristupnim točkama. Osim toga, stručnjacima tehničke omogućen je pristup sustavima za upravljanje i nadzor aktivne mrežne opreme - Cisco Prime, Cisco Meraki, FortiManager i FortiAnalyzer uz pomoć kojih mogu upravljati, konfigurirati i nadzirati kompletnu mrežnu infrastrukturu, obaviti dijagnostiku mreže u stvarnom vremenu​, nadzirati mrežu s udaljene lokacije te generirati izvještaje o statusu mreže i ponašanju korisnika.

Kroz provedbu pilot projekta, primijetili smo da su sustavi unutar tehničkih rješenja nisu intuitivni niti prilagođeni korisnicima te sadrže veliku količinu opcija koje korisnicima nisu potrebne u svakodnevnom održavanju školske lokalne mreže. U sklopu prezentacije predstavit će se novi centralni sustav za upravljanje i nadzor mreže - CARNET ctrl, programsko rješenje koje kroz unificirano korisničko sučelje korisnicima omogućava nadzor i upravljanje školskom mrežom nevezano za tehničko rješenje aktivne mrežne opreme na lokaciji škole. CARNET ctrl je cloud native web-aplikacija čiji rad se temelji na mikroservisnoj arhitekturi te komunikaciji s vanjskim sustavima putem aplikativnog programskog sučelja (API).

Vedran Antolović
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET
Croatia

Djelatnik CARNET-a, Odjel mrežne infrastrukture, radi u službi Mrežni operativni centar te je voditelj nabave aktivne mrežne opreme u okviru projekta e-Škole.

Mirna Ljubić Tustonjić
Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET
Croatia

Djelatnica CARNET-a, Odjel mrežne infrastrukture. Radi u službi Mrežne usluge CARNET-a na razvoju i administraciji nadzorno-upravljačkih alata te je koordinatorica projektnih aktivnosti unutar Odjela mrežne infrastrukture.

Potrebno predznanje: /

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC