Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
5.4MB

Kako kontrolirati svoj digitalni otisak

Aplikacije, mrežne stranice i internetski mediji mogu biti presudni za pristup vijestima, savjetima za bolji život i zabavu. Pronalaženje željenih informacija može biti otežano zbog velike količine sadržaja i raznih tehnika kojima je cilj zadržati našu pažnju na određenim sadržajima, ali i prikupiti čim više informacija o nama. Štoviše, ponekad je teško utvrditi razliku između činjenica i fikcije, pogotovo ako ne znate na koje sve načine se pomoću informacija, koje i ne znajući ostavljate iza sebe u virtualnom svijetu, može utjecati na vaše odluke i ponašanje. Svaka vaša online prisutnost pomalo oblikuje vaš digitalni otisak koji se može iskoristiti da vas se uvjeri u potpuno drugačiju stvarnost. Ostavljanje digitalnog otiska ne možemo izbjeći, ali svakako možemo naučiti kontrolirati svoju prisutnost u virtualnom svijetu tako što ćemo obratiti pozornost na svoju digitalnu privatnost, sigurnost i dobrobit. Digitalna privatnost odnosi se na smanjenje digitalnih tragova koje u virtualnom svijetu ostavljamo iza sebe i razumijevanje internetskog profiliranja. Digitalna sigurnost podrazumijeva stvaranje kvalitetnih lozinki, dok se digitalna dobrobit bavi ovisničkom prirodom pametnih telefona. Na radionici ćemo pokazati kako kritički pristupiti tehnologiji kojom pristupamo sadržaju, ali i pokušati osvijestiti i razumjeti načine na koji virtualni svijet i nuđenje sadržaja u tom okruženju funkcionira. Polaznici radionice naučit će sami postaviti korisnički račun i kvalitetnu lozinku na osobnom računalu te promijeniti postavke na mobitelu kako bi procijenili, odabrali i upravljali mobilnim aplikacijama. Također, uspoređivat će se ista pretraživanja na različitim računalima, s i bez korištenja anonimnih prozora kako bi osvijestili rad logaritama i filter mjehurića, tko se iza njih krije, kad su korisni, a kada baš i nisu. Kroz vođene pretrage pokazat ćemo nekoliko najčešćih trikova kojima je cilj navesti korisnika na dodatnu konzumaciju sadržaja. Nakon radionice polaznici će moći prilagoditi svoj digitalni otisak svojim individualnim potrebama.

Sonja Ivančić
Osnovna škola Augusta Harambašića, Zagreb
Croatia

Sonja Ivančić diplomirala je knjižničarstvo na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine te od onda radi u Osnovnoj školi Augusta Harambašića kao stručna suradnica knjižničarka. Informacijsko-komunikacijska tehnologija i medijska kultura su joj okidači za prekovremeni rad, i osim proganjanja klinaca sa zakasninama, glavno područje interesa. Voli suradnje sa svima s kojima dijeli strast prema cjeloživotnom učenju i razvijanju pismenosti svih boja i oblika.

Rahela Frelih
Osnovna škola Petra Zrinskog, Zagreb
Croatia

Rahela Frelih, diplomirala je 2011. godine informatologiju (smjer bibliotekarstvo) te ukrajinski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Putem nevladinih udruga radila je kao predavač na nekoliko projekata Europske unije namijenjenih mladima. Trenutno radi kao stručna suradnica knjižničarka u zagrebačkoj OŠ Petra Zrinskog te vanjska suradnica Centra za kulturu Trešnjevka. Kroz razne projekte i radionice u suradnji s učiteljima, stručnim suradnicima, drugim knjižnicama i kulturnim centrima potiče čitanje, primjenu IKT-a u nastavi i poučavanje informacijske i medijske pismenosti kao temelja cjeloživotnog učenja. Svoj rad redovito predstavlja na državnim stručnim skupovima i u raznim medijima.

Ružica Rebrović-Habek
Osnovna škola braće Radić, Zagreb
Croatia

Kratka biografija: Ružica Rebrović-Habek je stručni suradnik knjižničar savjetnik u OŠ braće Radić u Zagrebu gdje je zaposlena od školske godine 2006./2007. Diplomirala je bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Redovito se usavršava i u svom radu koristi razne web alate te surađuje s nastavnicima i drugim edukatorima i ustanovama na raznim projektima za poticanje čitanja, na razvijanju kritičkog mišljenja i svih vidova pismenosti. Autor je i sudionik nekih međunarodnih i e Twinning projekata. S učenicima sudjeluje i na Projektu građanin. Članica je Hrvatske udruge školskih knjižničara i Zagrebačkog knjižničarskog društva. Objavljuje radove u stručnim časopisima i izlaže na raznim konferencijama. Voditeljica je županijskog stručnog vijeća osnovnoškolskih knjižničara Grada Zagreba. Sudjeluje u organizaciji tog istog vijeća kao moderator i izlagač.

Potrebno predznanje: Osnovna razina korištenja računala (i mobitela).

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC