Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
4.8MB

Shopping kraljica

Odlučile smo povezati matematiku, biologiju, geografiju, prirodu i kemiju. U projekt smo uključile sve učenike 6. i 7. razreda, a svaki smo razred podijelili u grupe te je svaka grupa imala svoju temu (dugine boje, večernji izlazak, sportska elegancija, odjeća za bebe, večernje haljine). Naknadno smo u projekt dodale i 2. razred gimnazije. Naš glavni cilj bio je potaknuti učenike na održivost i na promišljanje o problemu "brze" mode. Prvi zadatak je bio otići u kupnju i za određenu svotu novca odabrati odjeću na sniženju koju su fotografirali i računali postotke sniženja i uštedu. Uz dozvolu su fotografirali deklaracije. Materijale su rasporedili prema podrijetlu i istražili utjecaj proizvodnje određenih materijala na okoliš. Trebali su ukratko objasniti postupak prilagodbe sirovine i izrade materijala te važnost recikliranja. Potaknule smo ih da osmisle novu ulogu odjeći koju su već iznosili. Neke od ideja su bili sagovi za kupaonicu, a od majica su predložili izradu platnenih torbi. U Canvi su izradili brošure u kojima su naglasili važnost umjerenog kupovanja odjeće i predložili načine kako već iznošenoj odjeći dati novi sjaj, a potiču i poklanjanje odjeće koja im je malena (lokalnim udrugama, ali i međusobno). Nasumično smo učenike 6. razreda dodijelili za gostovanje i prezentaciju radova u 7. razredima i obrnuto. Kolega Pleić je svoje učenike uključio tako što im je predstavio naš rad i potaknuo da uz pomoć informacija s deklaracija koje su prikupili učenici osnovne škole istraže koje su zemlje podrijetla artikala te da izrade interaktivnu kartu. Osim navođenja artikala pokraj određene zemlje učenici istražuju i zašto se određene zemlje najčešće biraju za smještaj proizvodnih pogona. Navode i stupanj siromaštva u pojedinoj zemlji kao i okvirne iznose plaća radnika u tim pogonima. Slijede izložba predmeta od iznošene odjeće i brošura i virtualni sastanak učenika osnovne škole s gimnazijalcima.

Vida Bilogrević Gatolin
Osnovna škola Ive Andrića
Croatia

Diplomirala je na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu 2009. godine i stekla zvanje profesora biologije i kemije. Nakon nekoliko godina po zamjenama, od 2012. godine stalno je zaposlena u Osnovnoj školi Ive Andrića u Zagrebu. Koordinatorica je Erasmus+ i eTwinning projekata. Sudjelovala je u izradi i uređivanju materijala na platformi IZZI za prirodu i biologiju, uključena je i u izradu scenarija poučavanja za međupredmetne teme za predmete biologiju, prirodu i kemiju. Od listopada 2017. promovirana je u učitelja mentora. Zadnje dvije godine mentorica je učenicima na natjecanju First LEGO League. Vjeruje da se trud isplati i da je važno ustrajati u učenju kako bismo ostali ukorak s vremenom u kojem živimo.

Marina Vukančić
Osnovna škola Ive Andrića
Croatia

Diplomirala je na Prirodoslovno - matematičkom fakultetu i stekla zvanje profesora matematike. Od 2012. godine stalno je zaposlena u Osnovnoj školi Ive Andrića u Zagrebu. Vrlo je aktivna u provedbi Erasmus+ i eTwinning projekata, IKT tehničar i administratorica e-dnevnika, a u slobodno vrijeme atletski sudac. Od listopada 2021. promovirana je u učitelja mentora. Vjeruje da se trud isplati i da je važno ustrajati u učenju kako bismo ostali ukorak s vremenom u kojem živimo. Zajedno s kolegicom Vidom rado u slobodno vrijeme vodi Robotiku u školi.

Tvrtko Pleić
IX. gimnazija
Croatia

Diplomirao Povijest i Geografiju 2019. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Trenutačno je student Doktorskog studija Geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu gdje je i vanjski suradnik. Autor je više digitalnih sadržaja i nastavnih materijala za razne nakladnike. Autor je scenarija za poučavanje međupredmetnih tema za predmet geografiju. Bio je član Stručne radne skupine za kurikulum Geografije. Od 2019. godine radi u IX. gimnaziji u Zagrebu.

Potrebno predznanje: Samo dobra volja i otvoren um :)

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC