Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »

Održivost u Svemiru uz Scientix! 

Ova radionica potaknut će sudionike da razmisle o održivom razvoju i potrebom za promišljanjem o klimatskim promjenama. U prvome dijelu radionice polaznici će proširiti znanje o provođenju STEM-a u nastavi na primjeru radionice za učenike “Održivost u svemiru”. Predavačice su ujedno i sudionice u natjecanja SEE eco-STEAM challenge koji se provodi u sklopu Scientix 4 projekta. Tijekom radionice predstavit će se različita rješenja o tome kako poučavati učenike o održivom razvoju s posebnim naglaskom na poučavanje o održivom razvoju u Svemiru, kako razvijati empatiju i „obavezu“ prema okolini, ekologiji i Zemlji, kako potaknuti učenike na osmišljavanje novih zanimanja u budućnosti. Sudionici će kroz sudjelovanje u navedenim aktivnosti doći do ideje na koji način ove aktivnosti objediniti i provoditi ih unutar redovne nastave ili kroz školske i Scientix projekte. Naglasak će biti na važnosti razvijanja vještina potrebnih za suvremenu nastavu te će se sudionicima ukazati na razne učeničke kompetencije koje se pri ovakvim aktivnostima razvijaju, a nužne su za napredak odgoja i obrazovanja 21. stoljeća. U drugom dijelu radionice predstavit će se Scientix, projekt koji promiče i podržava suradnju nastavnika prirodoslovno-matematičke i tehničke grupe predmeta (STEM) diljem Europe. Polaznici će upoznati Scientixov portal na kojem se nalaze nastavni materijali, rezultati istraživanja, razrađeni projekti, primjeri najboljih praksi u obrazovanju diljem Europe i drugdje. Materijali su dostupni na osam stranih jezika koji se na zahtjev mogu prevesti. Također, portal nudi mogućnost sudjelovanja u STEM Discovery Campaign, mogućnost pisanja i objavljivanja članaka na blogu te suradnju s ostalim članovima Scientix portala kroz zajednički projekt ili odabranu temu. 

Tina Marković
CARNET
Croatia

Tina Marković radi na mjestu experta u Odjelu za podršku korisnicima. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju europskih projekata te u provođenju projektnih aktivnosti koje imaju za cilj popularizirati primjenu informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovanju te integraciju inovativnih metoda u učenju i poučavanju. Zadnjih pet godina vodi projekte Scientix i DOTS(Development of transversal skill in STEM) čiji je cilj popularizacija prirodoslovnih predmeta kod nastavnika osnovnih i srednjih škola te stvaranje zajednice praktičara svih STEM nastavnika u zemljama članicama EU. Članica je i programskog odbora Znanstvenog piknika u kojem CARNET sudjeluje od 2015. godine kao jedan od organizatora. U projektu e-Škole sudjeluje u dijelu koji se bavi opremanjem Regionalnih obrazovnih centara (ROC) u 15 škola odabranih putem javng poziva. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Poslovna informatika. Završila je CARNET-ovu E-learning akademiju i stekla licencu projektnog menadžera.

Anita Šimac
Osnovna škola Petra Preradovića Zadar
Croatia

Anita Šimac, rođena u Londonu, Velika Britanija. Završila je školovanje na odjelu za matematiku na University College London. UCL je jedno od najstarijih sveučilišta u Engleskoj, a danas je prepoznat kao jedno od vodećih svjetskih istraživačkih sveučilišta. Svoja prva radna iskustva stekla je radeći za Exxon Mobil u Londonu. 2008. godine seli se s obitelji u Zadar. 2012. godine pohađa Filozofski fakultet u Zadru, polaže pedagošku grupu predmeta i zapošljava se u OŠ Petra Preradovića. 2020. promovirana je u zvanje Učitelj mentor iz predmeta matematika. Osim redovne nastave bavi se Erasmus projektima, voditeljica je Županisjkog stručnog vijeća matematike za Grad Zadar i ambasdorica je Scientix zajednice od 2016. godine. Voditeljica je Regionalnog Obrazovnog Centra u Zadru, National Geographic Certified Educator, Adobe Creative Educator, aktivan i nagrađivan član eTwinning zajednice. Kao Wakelet ambasador za Hrvatsku drži predavanja u Webučionici za hrvatske kolege, a na međunarodnim webinarima također promovira razne web alate i educira kolege. Sudjeluje na brojnim državnim i međunarodnim konferencijama gdje piše radove i drži predavanja s primjerima dobre prakse u projektnoj nastavi matematike u Hrvatskoj. Aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim projektima iz STEM područja. Od 2018. aktivan je član Microsoftove zajednice, Microsoftov Innovative Education Expert i Master Trainer. S projektnom nastavom želi povezati matematiku s cjeloživotnim učenjem, te kod učenika razviti strast prema znanosti, kreativnosti i istraživanju.

Anita Čorak
Osnovna škola "Dobriša Cesarić" Osijek
Croatia

Anita Čorak, rođena 9.5.1983., završila je školovanje za profesora matematike i informatike na Odjelu za matematiku u Osijeku. Tijekom petnaest godina radnog iskustva bila je zaposlena na poslovima učitelja i matematike i informatike, a u posljednjih osam godina predaje samo matematiku u OŠ „Dobriša Cesarić“ u Osijeku. Od 2016. godine promovirana je u zvanje Učitelj mentor iz predmeta matematika. Aktivna je članica Udruge matematičara Osijek, redoviti predavač na Zimskoj školi matematike u Osijeku – rad s nadarenom djecom. Surađuje s Odjelom za matematiku kao mentor studentima pri izvođenju studentske prakse. U svome radu bila je mentor pripravnicima iz predmeta matematika. Članica je Županijskog povjerenstva za natjecanje iz Matematike. Sudjeluje u raznim projektima škole i ETwinning projektima za koje je dobila Nacionalne i Europske oznake kvalitete. Sudjeluje kao sudionica i predavačica na brojnim stručnim i državnim skupovima i konferencijama. U suradnji sa Školskom knjigom suautor je metodičkog priručnika za učitelje povijesti i matematike te recenzent dodatnih materijala za nastavu matematike. Tijekom 2021. godine imenovana je Scientix ambasadorom te na taj način promovira i provodi STEM aktivnosti u svojoj nastavi i dalje.

Maja Mačinko
Osnovna škola Ivana Cankara Zagreb
Croatia

Maja Mačinko, učiteljica savjetnica tehničke kulture, završila je Filozofski fakultet u Rijeci i stekla zvanje profesora fizike i politehnike. Svoja prva radna iskustva u nastavi stekla je kao učiteljica fizike i tehničke kulture u Istri, dvanaest je godina bila zaposlena u OŠ Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici, a od 2019te radi u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu kao učiteljica tehničke kulture. Preko desetak godina osim redovne nastave bavi se robotikom, automatikom i modelarstvom, autorica je raznih radova i priručnika za učenike i učitelje, dobitnica brojnih nagrada i priznanja iz područja tehničke kulture. Želja joj je kod djece i mladih razviti želju za stvaranjem i istraživanjem, te ih potaknuti na kreativnost i ljubav prema znanosti i tehnici. Ambasadorica je i akademski član finske mreže HundrED gdje radi na prepoznavanju obrazovnih inovacija koje mijenjaju način učenja naše djece. Također je EU Code Week Leading teacher za Hrvatsku, T4 education ambasador i prva je Hrvatska stipendistica američke ambasade u prestižnom programu IVLP programa u kategoriji Hidden no more: Advancing Woman in STEM fields. Od prošle godine imenovana je Scientix ambasadorom te na taj način promovira i provodi STEM aktivnosti u svojoj nastavi i dalje. Sudjeluje na brojnim državnim i međunarodnim konferencijama gdje piše radove i drži predavanja s primjerima dobre prakse u nastavi tehničke kulture u Hrvatskoj. Aktivno sudjeluje na brojnim međunarodnim projektima iz STEM područja, a najveći doprinos daje u području uključivanja djevojčica i djevojaka u znanosti.

Potrebno predznanje: Potrebna su osnovna znanja služenje računalom

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC