Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »

Otvoreno znanstveno istraživanje za dobrobit društva i obrazovanja

Istraživački ciklus je dugo vremena uglavnom bio zatvoren za one izvan istraživačke skupine koja je provodila istraživanje. Ono što bi ostalima bilo dostupno, uz uvjet da je objavljeno u otvorenom pristupu, bio je jedino konačni rezultat istraživanja, obično objavljen u znanstvenom članku časopisa. Međutim, otvorena znanost mijenja ovaj narativ – objavljeni rezultati samo su vrh ledenjaka. Najveći dio ledenjaka sastoji se od plana istraživanja, prikupljenih podataka, protokola, analitičkih kodova te softvera. Kako oni mogu biti od koristi u istraživanju, društvu i obrazovanju? Je li otvorena znanost jedan od puteva ka povećanju povjerenja javnosti u znanost? Koliko rano trebamo educirati mlade generacije o transparentnim istraživačkim praksama?

Antica Čulina
IRB, Netherlands Institute of Ecology
Croatia

Stručnost Antice Čuline obuhvaća sintezu dokaza, standarde podataka i kodova, evolucijsku ekologiju povezivanja i ustupke životne povijesti. Jedna je od pionirkinja u proučavanju i promicanju praksi otvorene znanosti u ekološkim i evolucijskim istraživanjima. Velik dio njezina sadašnjeg rada posvećen je meta-istraživanju. Putem meta-istraživanja i otvorene znanosti nastoji pomoći ekologiji riješiti probleme koji su trenutno prisutni u istraživačkim i izdavačkim sustavima, poveća raznolikost istraživača, te tako poboljša opseg, doseg i vrijednost istraživanja.

Potrebno predznanje:

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC