Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
6.9MB

ISKORISTI DAN, NEMOJ SE SAMO GLEDATI U ZRCALU

ISKORISTI DAN, NEMOJ SE SAMO GLEDATI U ZRCALU

Svakodnevno, prvo što u životu ugledamo, vlastiti je odraz u zrcalu. I činimo to često. No, znamo li kako nastaje slika u zrcalu ili kako nastaje zrcalo? Isto tako pitamo se: Kakva je to slika koja nastaje u zrcalu? Postoji li samo ravno zrcalo ? Ako ne, kakva sve zrcala postoje? I gdje ih sve koristimo? Na sva ova pitanja ponuditi ćemo odgovore, ali na drugačiji način nego je to dosada bilo uobičajeno. Naime, veliki izazov je pratiti učenike u njihovom učenju i radu, a ono što smo obje primijetile: naši učenici sve više uče samo za ocjenu, a ne za ono najvažnije, trajno znanje i povezivanje gradiva. Često slušamo o interdisciplinarnosti pa smo pokušale to i ostvariti. Zbog toga, rodila se ideja o povezivanju dvije škole i njihovih učenika, o razmijeni znanja i iskustava upotrebom IKT-a. S učenicima smo: opisale kako nastaje slika u ravnom zrcalu, zatim su učenici Gimnazije M. A. Reljković izveli pokus i snimili video: Srebrno zrcalo, Potom su učenice Tehničke škole Ruđera Boškovića izvele pokus, fokus kod sfernih zrcala. Izradili smo samostalno Sunčevu peć kao kuhalo. Opisale smo važnost zrcala u svakodnevnom životu: retrovizore automobila, mikroskope, periskope, teleskope, ogledalce liječnika dentalne medicine, znakove na cesti, pa čak Olimpijski plamen palimo putem sfernog zrcala, te industrijske Sunčeve peći u Pirinejima. Sva ova iskustva primjene učenici su primjenom alata, Canva, izradili zanimljive digitalne postere, primjenom alata Book Creator izradili digitalne knjige, primjenom alata Openshot Video Editor uredili i film. https://youtu.be/lbUR8biXukA Zatim videokonferencijom razmijenili iskustva. Jako smo se dobro zabavili, razmijenili ideje, stekli nova poznanstva i prijatelje umrežavanjem škola, a što je najvažnije od svega iskoristili smo dan a da pri tome se nismo samo gledali u zrcalu.

Dobrila Hemetek
Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci
Croatia

Dobrila Hemetek profesorica je fizike u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića Vinkovci u Vinkovcima. Rođena je 18.prosinca 1971. u Vinkovcima. Osnovnu školu završila je u Nuštru, a srednjoškolsko obrazovanje u Vinkovcima, kao matematičar-informatičar u CUO „Matija Antun Reljković“ ili današnju gimnaziju. U Osijeku na Pedagoškom fakultetu završava studij matematike i fizike te stiče zvanje profesora matematike i fizike. Od 1997. godine radi na Tehničkoj školi kao profesor fizike. U svom bogatom radnom iskustvu uvijek je aktivna u radu s djecom: rad u dopunskoj i dodatnoj nastavi za učenike koje donosi dobre rezultate učenika kako na osnovnoj razini tako i na natjecanjima, kako školskim tako i na županijskim natjecanjima znanja. Pa čak i na državnoj razini, gdje je s timom učenika, kao mentor, osvojila drugo mjesto na natjecanju Balon Stellar i to praktičnim znanstvenim radom. Dugogodišnji je član Državnog povjerenstva za natjecanja učenika osnovnih i srednjih škola iz Fizike. Sudjeluje u radu ŽSV fizike u radionicama, Proljetnoj školi fizike i često drži predavanja na stručnim skupovima. Uvijek spremna za napredak i uvođenje novih tehnologija u nastavu, svih, a ne samo STEM predmeta. Prošle godine promovirana je u zvanje profesora savjetnika. To predstavlja još veći izazov u radu, edukacijama i napretku.

Melita Barić Tominac
Gimnazija Matija Antun Reljković, Vinkovci
Croatia

Melita Barić Tominac profesorica je kemije u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića Vinkovci u Vinkovcima. Rođena je 22.4. 1964. u Vinkovcima. Osnovnu školu završila je u Vinkovcima, a srednjoškolsko obrazovanje također u Vinkovcima, kao suradnik u nastavi u CUO „Matija Antun Reljković“ ili današnju gimnaziju. U Osijeku na Pedagoškom fakultetu završava studij biologije i kemije, te stječe zvanje profesora biologije i kemije. Magistrirala je na Šumarskom fakultetu u Zagrebu. Magistrica je biotehničkih znanosti. Od 1987. godine radi na Gimnaziji M. A. Reljković kao profesor kemije. U svom bogatom radnom iskustvu uvijek je aktivna u radu s djecom : rad u dodatnoj nastavi za učenike koje donose dobre rezultate na natjecanjima kako na lokalnoj tako i na državnoj razini. Dugogodišnji je član Državnog povjerenstva za natjecanja iz Kemije, autor udžbenika, voditeljica je Županijskog stručnog vijeća za učitelje kemije na kojima redovito vrši usavršavanje mladih nastavnika. Uvijek je spremna za napredak i uvođenje novih tehnologija u nastavu. Dugogodišnja je profesorica savjetnica. To predstavlja još veći izazov u radu, edukacijama i napretku.

Potrebno predznanje: Nema

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC