Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »

Zajednica praktičara za ravnateljice i ravnatelje III.

Već više od pet godina, još od početka pilot projekta e-Škole, CARNET okuplja ravnatelje svih uključenih škola u susretima Zajednice praktičara. Zajednica praktičara je grupa ljudi koja dijeli specifično zanimanje ili profesiju. Zajednice praktičara mogu se razvijati prirodno jer se članovi okupljaju oko zajedničkog interesa ili područja rada, ili se može sustavno razvijati sa ciljem razmjene i povećanja znanja u dijeljenom području rada. Dok nam je najprije bilo važno uspostaviti zajednicu praktičara i potaknuti uključenost sudionika, sada smo fokusirani na građenje povezanosti, uključenosti i kompetencija za ravnatelje škola. Posebnu pažnju ove godine posvećujemo prostoru za razmjenu dobrih praksi iz ravnateljske uloge. Zajednica praktičara ravnatelja škola je važno mjesto za razvoj znanja ideja i primjera dobre prakse, kao i osnaživanja ravnatelja u profesionalnom razvoju. Radionice zajednica praktičara već su postale tradicija na CARNET-ovim korisničkim konferencijama kao mjesto za susret ravnatelja na kojem se bave izazovima s promjenama koje donosi digitalna transformacija školstva posljednjih desetak godina, kroz uvođenje digitalnog vođenja razredne evidencije putem e-Dnevnika, online upisa u srednje škole, uvođenje informacijsko-komunikacijskih tehnologija u proces učenja i poučavanja, zatim projekt e-Škole. Poseban izazov je bila organizacija nastave tijekom pandemije u nesigurnim okolnostima, kao i s promjenama nakon povratka učenika u njihove u škole. Sve ovo od ravnatelja je tražilo izuzetan angažman i usklađivanje s članovima kolektiva čije su digitalne kompetencije bile na različitim stupnjevima. Posljednje godine donijele su posebne izazove u vođenju i upravljanju škola s kojima su se ravnatelji susretali, stoga su radionice zajednice pratičara vrijedno mjesto za razgovor o ovim iskustvima kao i razmjena najboljih praksi i ideja na koje sve načine su sve gore navedene prepreke savladavane. Iz iskustva prethodnih godina, važno nam je naglasiti da se možete uključiti u onu radionicu koja vam odgovara po vremenu održavanja. Broj sudionika po radionici ograničen je radi interaktivnosti.

Jasminka Sabol Mužinić
Točka promjene

Organizacijska psihologinja, dugogodišnja suradnica za podršku razvoju Zajednice praktičara na projektu e-Škole. Godinama se bavi podrškom upravljanju i razvojem voditeljskih i timskih kompetencija. U širokom području rada s organizacijama, posebno je usmjerena na organizacijsko i osobno zdravlje, umanjivanje stresa i tenzija u radu, a njene radionice redovito su bile najviše ocijenjene na ranijim CARNET-ovim skupovima i konferencijama CUC i STO.

Barbara Pinculić
CARNET
Croatia

Barbara Pinculić je voditeljica korisničke podrške u CARNET-u. U posljednjih 16 godina bavi se vođenjem i organizacijom rada timova te podrškom školama pri uvođenju IKT usluga. Sudjelovala je u nizu CARNET-ovih projekata za škole, vodila je projekt e-Dnevnik, organizirala korisničku podršku u projektu Online upisi u srednje škole, a u projektu e-Škole posvećena je podršci školama i izgradnji zajednice praktičara. U okviru Službe za korisnike u posebnom joj je fokusu program edukacije suradnika na CARNET-ovom Heldesku te praćenje njihovog razvoja.

Potrebno predznanje: nije potrebno

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC