Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
55.2MB

Hologram u obrazovanju

Cilj radionice je upoznati jednostavni hologram i njegove mogućnosti. Svi materijali i aplikacije ne zahtijevaju financijske troškove niti druge kapaciteta s obzirom da se pri radu ove radionice koristi osnovna oprema svake učionice – računalo s instaliranim paketom Microsoft Office-a, osobni mobitel, škare, grafofolija, ljepljiva traka. Uvod u hologram započinjemo s aktivnosti kojom pokazujemo polaznicima kako uz pomoć jednostavne besplatne aplikacije na osobnom mobitelu svakodnevne stvari mogu oživjeti. Ovu aktivnost polaznici mogu iskoristiti na satovima povijesti, hrvatskog jezika ili prirode i društva. Da bi dočarali moć holograma, kamerom mobitela prelazimo preko naizgled uobičajenih kartica s ilustriranim životinjama, no zadržavanjem na njima, one oživljavaju, kreću se i glasaju. Ova aktivnost namijenjena je i za satove prirode i društva, prirode, biologije i geografije. Pokazujemo polaznicima izrađen hologramski tuljac napravljen od čvršće grafofolije ili prozirne plastike. Prislanjamo ih na mobitel, pokrećemo videozapis (YouTube 3D prikaz) i promatramo hologramske prikaze u unutrašnjosti tuljca. Ova aktivnost ima široku primjenu jer postoje razni besplatni 3D prikazi koji se mogu na ovaj jednostavan način prikazati na svim satovima. Dijelimo svakom polazniku četiri stranice hologramskog tuljca ispisanog na grafofoliji. Objašnjavamo im postupak izrade, spajanja dijelova. Dajemo im primjer nekoliko videozapisa na YouTube kanalima s temom projekcije 3D prikaza nakon čega će polaznici sami nastaviti istraživati ostale videozapise. Izrađeni hologramski tuljac ostaje polaznicima. Polaznici na bijelom papiru crtaju crtež. Nakon crtanja fotografiraju ga, a potom fotografiju ubacuju u besplatni online program za animiranje, odabiru najbolji video te ga spremaju na osobni mobitel. Za kraj radionice, polaznici izrađuju vlastiti hologramski video. Ubacuju izrađene animacije u PowerPoint prezentaciju prema uputama, snimaju posložene animacije i spremaju ga kao video koji će podijeliti sa svima na Padlet ploči. Nakon ove aktivnosti polaznici razumiju što je hologram, kako izraditi hologramski tuljac, koriste besplatne 3D prikaze, ali i izrađuju vlastite.

Valentina Blašković
Prva osnovna škola Ogulin
Croatia

Valentina Blašković, rođena 4. veljače 1987. u Ogulinu. Diplomirala je 2011. godine na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i stekla zvanje magistre primarnog obrazovanja s modulom Informatika. Radi kao učiteljica Informatike u Prvoj osnovnoj školi Ogulin. Potpredsjednica i voditeljica je programa i radionica Robotike u Društvu pedagoga tehničke kulture Ogulin, kao i volonter u EU projektu STEM bajka. Dobitnica je nagrade od strane Ministarstva za najbolji digitalni obrazovni sadržaj, među 100 izabranih u prosincu 2018., te je dobitnica nagrade MZO za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2018./2019., 2019./2020 i 2020./2021. Sudjelovala je u izradi inovativnih metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu i srednju školu, te je snimala video lekcije – Škola za život – za 2.razred osnovne škole od ožujka do lipnja 2020., te naredne dvije godine 2021. i 2022. snimala je video lekcije za učenike od 1. do 4.razreda u projektu Ministarstva, i-nastava. 2020. godine dobila je Godišnju nagradu Hrvatskog Robotičkog Saveza za edukaciju u robotici na području robotike u 2019. Dobitnica je godišnje nagrade Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2020.godinu a u svibnju 2021. napredovala je u zvanje učitelj mentor. U rujnu postala je dio velike zajednice inovativnih nastavnika MIE stručnjaka za generaciju 2021./2022. U svibnju 2022. dodijeljena joj je Državna nagrada za tehničku kulturu – Faust Vrančić. Aktivno sudjeluje u projektu Budi Internet genijalac Udruge Suradnici u učenju kao i ostalim projektima udruge (Dabar, Meet and Code,..).

Kristina Slišurić
Osnovna škola „Matija Gubec“ Cernik
Croatia

Kristina Slišurić, rođena 20. prosinca 1978. u Varaždinu. Diplomirala 2001. na FOI u Varaždinu i stekla zvanje diplomiranog informatičara. 2002./2003. položila kolegije pedagoško-psihološkog obrazovanja na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu. Dobitnica je Rektorove nagrade 2002. godine. Radi kao učiteljica informatike u OŠ „Matija Gubec“ Cernik. Završila program Medijacije u organizaciji Foruma za slobodu odgoja i AZOO. Niz godina mentor je učenicima na Državnoj razini natjecanja Infokup. Urednica je monografije „250 godina školstva u Cerniku – 150 godina svjetovnog školstva“ izdane 2010. Radi kao član radne skupine za informatiku za provedbu cjelovite kurikularne reforme. U listopadu 2019. promovirana u zvanje učitelja mentora. Dobitnica je nagrade od strane Ministarstva za najbolji DOS u prosincu 2018., te nagrade MZO za najuspješnijeg odgojno-obrazovnog djelatnika 2018./2019., 2019./2020., 2020./2021. godine. Sudjelovala je u izradi inovativnih metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema. Snimala videolekcije – Škola za život od ožujka do lipnja 2020., te u projektu i-nastava u školskoj godini 2020./2021. i 2021./2022. U rujnu 2021. ostala je dio velike zajednice inovativnih nastavnika MIE stručnjaka iz cijelog svijeta kao MIE expert za generaciju 2021./2022. Od veljače 2022. ima status Leading Teacher u projektu CodeWeek. Aktivno sudjeluje u projektu Budi Internet genijalac Udruge Suradnici u učenju kao i ostalim projektima udruge. Volonterski uključena u rad Organizacijskog odbora za međunarodno natjecanje Dabar. Autorica zadataka za međunarodno natjecanje Dabar. Objavljuje digitalne obrazovne sadržaje na Edutoriju, piše članke s primjerima dobre prakse i objavljuje ih u časopisima. Završila online tečaj Elements of AI i mnoge druge.

Potrebno predznanje: Dovoljno je da polaznici poznaju osnove rada na Windows operativnom sustavu i osnovno korištenje Internetom, računalom i osobnim pametnim telefonom.

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC