Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »

Podcasti i blogovi kao edukacijski medij

Internet je svugdje, mladi su na mobitelima skrolajući po bespućima internetskih stranica, preslušavajući razne youtube kanale. Pa zašto ne bi spojili ugodno s korisnim. Blogovi i podcasti su mediji koji su se pokazali kao iznimno koristi medij za prijenos informacija, savjeta i iskustava. Moć je da svatko može biti autor i kreator, pa su tako u svijetu znanstveni blogovi i podcasti veoma uspješni i razvijeni, a u zadnjim godinama polako dolaze i u Hrvatsku. Na ovom panelu razgovarati ćemo s ljudima i udrugama koji su među prvima počeli popularizirati znanost kroz blogove i podcaste u Hrvatskoj. Poslušajte njihove priče, iskustva i motivacije te koliko je teško pokrenuti blog ili podcast. Pričati ćemo i o situaciji u Hrvatskoj te izazovima i planovima za budućnost. Gosti su Deni Nurkić, predsjednik Penkale, udruge koje ja pokrenula prvi znanstveni podcast u Hrvatskoj, Dario Bojanjac koji je pokrenuo FER-ov podcast PODKIS te Laura Busak koja vodi znanstveni blog Društva za edukaciju van okvira.

Una Pale
Swiss Federal Institute of Technology Lausanne
Switzerland

Una Pale rođena je u Zagrebu 1992 godine. Završila je Fakultet elektrotehnike i računarstva 2011. godine te je upisala doktorat u Švicarskoj na Federalnom institutu za tehnologiju u Lausanni. Trenutno radi kao doktorand, a u paraleli u vodstvu je udruge Penkala već nekoliko godina. Od fakultetskih dana bavi se znanstvenim radom i popularizacijom znanosti u sklopu raznih udruga te vođenja projekata. U slobodno vrijeme je u planinama.  

Deni Nurkić
Unizg, PMF, Fizički odsjek, RH
Croatia

Deni Nurkić rođen je u Splitu 1993. godine. Maturirao je u Glazbenoj školi Josip Hatze 2010. godine i Općoj gimnaziji Marko Marulić 2012. godine. Diplomirao je istraživačku fiziku na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu 2017. godine. Iste je godine upisao poslijediplomski studij "Nuklearna fizika" na istom odsjeku i trenutno tamo i radi kao asistent na predmetima Opća fizika 1-4. Dirigent je i umjetnički voditelj Pjevačkog zbora PMFa "Cantus Naturae" od 2017. godine. Predsjednik je udruge mladih istraživača "Penkala" od početka 2022. godine. U sklopu svog volonterskog rada u udruzi jedan je od voditelja Penkalinog (video)podcasta, radi kao urednik na znanstvenom blogu i vodi program povezivanja znanstvene i startup zajednice pod nazivom ScienceUp.

Dario Bojanjac
Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
Croatia

Dario Bojanjac rođen je u Zagrebu 1986. godine gdje je završio osnovnu i srednju školu. Završio je preddiplomski studij matematike na PMF-u u Zagrebu, diplomirao je i doktorirao elektrotehniku na FER-u. Znanstveno se bavi matematičkim modeliranjem inženjerskih problema. U slobodno vrijeme radi na popularizaciji znanosti kroz nekoliko različitih projekata koje je pokrenuo, kao što su društvene mreže Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije FER-a i društvene mreže samog FER-a. Jedan je od pokretača podcasta Zavoda za komunikacijske i svemirske tehnologije, podkista. Jedan je od začetnika izrade studentskog satelita FERSAT i studija Komunikacijskih i svemirskih tehnologija na FER-u. Dobitnik je nagrade Roberto Giannini za najboljeg mladog profesora na FER-u. U slobodno vrijeme bavi se fotografiranjem, crtanjem i čitanjem.

Laura Busak
PMF Fizički odsjek, Zagreb
Croatia

Laura je studentica fizike iz Zagreba koja se odmalena bavi pitanjima i njihovim odgovorima, s posebnim interesom za svemirske teme. Još od osnovne i srednje škole trudi se svoj entuzijazam prema znanosti - i znanju općenito - prenijeti drugima, zbog čega već ima dugogodišnje iskustvo s podučavanjem i popularizacijom znanosti. Jedna je od troje organizatora S3 kampa ovogodišnje Ljetne škole znanosti u Požegi i voditeljica Summer School of Science bloga, sve u sklopu Društva za edukaciju van okvira. U slobodno vrijeme voli svirati i slušati glazbu, otkrivati fine kave, čitati te učiti o svemu i bilo čemu.

Potrebno predznanje:
-

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC