Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »
Prezentacija
View File
pptx
1.9MB

Eco STEAM challenge

Posljednja dva desetljeća jugoistočna Europa suočava se s teškim i izazovnim ishodima klimatske krize. Bilo da su to razorne poplave, ekstremno vruća i sušna razdoblja ili vjetrovi neviđene jačine, klimatske se promjene očituju u cijeloj regiji na jasan i alarmantan način.Potaknuti trenutnom situacijom i važnosti osvještavanja djece od najranije dobi CARNET je u suradnji s Centrom za promociju nauke iz Srbije i Sveučilištem u Mostaru iz Bosne i Hercegovine osmislio i organizirao natjecanje o klimatskim promjenama pod nazivom SEE (South-East Europe) Eco-STEAM Challenge. U natjecanju su sudjelovali timovi mentora i učenika iz ukupno 12 škola (po četiri škole iz svake od zemlje partnera). Cilj ovog natjecanja je bio podizanje svijesti o učincima klimatskih promjena koje su tijekom proteklih godina pogodile jugoistočnu Europu te upoznavanje s mogućnostima ublažavanja takvih promjena. Tijekom svibnja nastavnici-mentori su zajedno s grupom učenika 7. i 8. razreda u razdoblju od tri tjedna, vršili mjerenja temperature i vlage te bilježili vremenske pojave u okolišu svoje škole. Nakon izvršenih mjerenja, timovi iz svih škola napravili su usporedbu dobivenih rezultata s rezultatima iz prijašnjih godina te na temelju toga izradili prijedlog na koji način se mogu ublažiti klimatske promjene u okrugu njihovih škole. Na ovom panelu sudjelovat će pobjedničke škole iz svake zemlje koja je sudjelovala u natjecanju. Pobjedničke škole će predstaviti svoja rješenja te prikazati kako je izgledao cijeli proces vezan za okupljanje tima, mjerenja pomoću arduino uređaja te analognih termometara, bilježenje vremenskih pojava te na kraju osmišljavanje potencijalnih rješenja za ublažavanje klimatskih promjena u okolišu svojih škola.

Tina Marković
CARNET
Croatia

Tina Marković radi na mjestu experta u Odjelu za podršku korisnicima. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju europskih projekata te u provođenju projektnih aktivnosti koje imaju za cilj popularizirati primjenu informacijsko komunikacijske tehnologije u obrazovanju te integraciju inovativnih metoda u učenju i poučavanju. Zadnjih pet godina vodi projekte Scientix i DOTS(Development of transversal skill in STEM) čiji je cilj popularizacija prirodoslovnih predmeta kod nastavnika osnovnih i srednjih škola te stvaranje zajednice praktičara svih STEM nastavnika u zemljama članicama EU. Članica je i programskog odbora Znanstvenog piknika u kojem CARNET sudjeluje od 2015. godine kao jedan od organizatora. U projektu e-Škole vodi aktivnosti koje su vezane za osnaživanje Zajednice praktičara koje uključuju osmišljavanje i organizaciju regionalnih skupova te uređenje i opremanjem Regionalnih obrazovnih centara (ROC) u 15 škola. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Poslovna informatika. Završila je CARNET-ovu E-learning akademiju i stekla licencu projektnog menadžera.

Dobrivoje Lale Erić
Centar za promociju nauke iz Beograda
Serbia

Posvećen je interdisciplinarnom povezivanju znanosti, umjetnosti, obrazovnog sistema i društva u cjelini, s fokusom na klimatskim promjenama, umjetnoj inteligenciji i STE(A)M obrazovanju. Član je programskih odbora Beogradske otvorene škole (BOŠ) i ECSITE-a, europske asocijacije naučnih centara i muzeja. Povjesničar umjetnosti po obrazovanju, bavio se istraživanjem moderne arhitekture i industrijskog nasljeđa, izdavaštvom, prevođenjem, i umjetničkom i arhitektonskom kritikom. Bio je kustos u Odeljenju arhitekture Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. Deo tima Centra za promociju nauke iz Beograda je od 2011. godine. Nacionalni ili regionalni koordinator većeg broja projekata financiranih kroz raznovrsne EU programe, poput FP7 RRI Tools, H2020 CREATIONS, RRING, TeRRIFICA i Scientix, E+ DoSE, Art & Science i AI Lab (Kreativna Evropa), i drugih.

Anita Šimac
Osnovna škola Petra Preradovića, Zadar

Renata Cvetkoski
Osnovna škola Petra Preradovića, Zadar

Danilo Borovica
Osnovna škola “Sveti Sava”, Kikinda

Bruno Grebenar
Osnovna škola 13 Rujan, Jajce

Ana-Marija Marčeta
Osnovna škola 13 Rujan, Jajce

Miroslav Grujić
Osnovna škola “Sveti Sava”, Kikinda

Potrebno predznanje: Nisu potrebna specifična predznanja

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC