Skip to main content
CUC2022: Otvaranje u zatvorenom svijetu - postdigitalna znanost i obrazovanje / CUC2022: Opening up in a closed world - postdigital science and education

Cijeli program »

A sad mobitele u ruke -jer idemo na put!

Kada učenici idu na izvanučioničku nastavu tri zainteresirane strane nastoje ispuniti određene „želje“, svaka na svoj način. Učitelji žele da put ima svoj smisao u odgojno obrazovnom procesu, učenici se ne žele „rastati“ od svojih mobilnih uređaja i svoje "prijatelje" vode na put, a roditelji žele vidjeti za što to oni plaćaju putovanje. Cilj je da učenici promišljeno uz uporabu svojih mobitela prolaze kroz izvanučioničku nastavu primjenjujući a) zaštitu osobnih podataka, b) poštujući zakon o autorskom pravu učeći o kulturološkoj raznolikosti i bioraznolikosti c) primjenjujući aplikacije za determiniranje biljaka i životinja. Radionica započinje s kreiranjem karte u Padletu i postavljanjem kratkog, informativnog itinerera izvanučioničke nastave. U dijelu zaštite osobnih podataka biti će govora o ostavljanju digitalnog traga: koji su podaci koje učenici mogu ostaviti i kada se oni smiju postavljati, ali i koji su podaci koji se nikako ne smiju postavljati na društvenim mrežama ili u zatvorenim uradcima kojima ipak imaj pristup različiti ljudi. U dijelu o poštivanju autorskog prava prikazat će se najosnovniji tipovi licenca s kojima se možemo susresti pri traženju fotografija, ali i podataka te će se predložit s kojih portala se mogu preuzeti slike (Pixabaya, Gratiso-graphy, Splitshare), fotografije i ilustracije objavljene pod Creative Commons licencom. Učenici će prilagati vlastite fotografske uratke koje su tijekom izvanučioničke nastave prikupili s kratkim opisima. Uz svaku fotografiju postavljati će se opis i što je uočeno, zanimljivost ili preporuka zašto baš taj prostor posjetiti. Obzirom da je cilj izvanučioničke nastave upoznati i bioraznolikost određenog prostora prikazat će se primjena aplikacije Seek by iNaturalist i Pl@ntNet kojima se determiniraju biljnih i životinjskih vrsta uočenih na izvanučioničkoj nastavi. Na kraju će se prikazati kako Padlet kartu podijeliti uz određivanje uvjeta korištenja i uređivanja. Postavom ovog dijela i ugradnjom/podjelom linka može se prezentirati izvođenje izvanučioničke nastave na mrežnoj stranici škole ili samo npr. roditeljima.

Ana Lopac Gros
OŠ Sesvete
Croatia

Profesor biologije i kemije koja je 22 godine u učionici. Članica SRS Priroda za izradu kurikuluma iz prirode. Mentor u Školi za život, autorica različitih materijala za učenike i učitelje iz područja prirode, biologije i kemije, u statusu profesora savjetnika.

Marijana Magdić

Croatia

Marijana Magdić, dipl. ing. prehrambene tehnologije prisutna u učionici već 20 godina. Autorica različitih materijala za učenike i učitelje iz područja kemije, rado sudjeluje u raznovrsnim projektima, u statusu je profesora mentora.

Potrebno predznanje: Osnovne digitalne vještine

 


Powered by OpenConf®
Copyright ©2002-2021 Zakon Group LLC